Brancheorganisaties vinden de suggestie van minister Dijsselbloem om het verplichte Wft-diploma voorlopig te schrappen uit het curriculum van MBO- en HBO-opleidingen onbegrijpelijk. “De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de financiële sector wordt bedreigd.”
De slagingspercentages bij de nieuwe WFT-examens liggen onder MBO- en HBO-studenten onder de 10%, blijkt uit cijfers van CDFD. In reactie hierop doet de minister in een brief aan de Tweede Kamer de suggestie voorlopig het verplichte Wft-diploma te schrappen uit het curriculum van MBO- en HBO-opleidingen.
Adfiz, CFD, NVF, NVGA en OvFD vinden dit een niet te begrijpen en niet uit te leggen overweging. “Het ondermijnt de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de financiële sector. Er ontstaat een generatie financiële studenten die afstudeert zonder startkwalificatie voor het beroep van financieel adviseur. Dit terwijl de financiële sector juist op dit moment dringend behoefte heeft aan direct inzetbare gekwalificeerde medewerkers”, aldus de organisaties.
Adfiz, CFD, NVF, NVGA en OvFD vinden het ook vreemd dan de minister in zijn brief tot de slotsom komt dat we in het algemeen op de goede weg zijn met het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw en de centrale examinering. De brancheorganisaties zien onvoldoende basis voor dit optimisme.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.