Aanpassingen woningmarkt slecht voor herstel

0

Het is lastig te voorspellen wat de woningmarkt in 2015 gaat doen. Een aantal verstrekkende maatregelen vormen een bedreiging voor het herstel. Vergeleken met deze maand kan na de jaarwisseling bijna iedereen minder lenen voor een huis, zegt Vereniging eigen huis.

De Eigen Huis Marktindicator steeg in november van 103 naar 105 punten. Dit is de hoogste waarde sinds de invoering van de stemmingsgraadmeter in 2004. “Het herstel is vooral te danken aan de alsmaar dalende hypotheekrente. Daarnaast is een inhaalslag gaande van kopers die hun verhuisplannen niet langer meer uitstellen”, aldus VEH.

Leennorm aangescherpt
Maar volgend jaar wordt de hypotheekbranche weer bedolven onder een waslijst aan maatregelen waardoor het positivisme snel kan omslaan. Zo worden per 1 januari 2015 de leennormen voor hypotheken aangescherpt. Vooral voor mensen met een inkomen tot circa € 27.000 bruto per jaar kunnen dan minder lenen. Een half jaar later wordt de NHG-grens met € 20.000 verlaagd naar € 245.000.

Niet te voorspellen
Dat is nog niet alles, zegt VEH-woningmarktspecialist Bob Maas: “In veel gemeenten verdwijnt de Starterslening. Ook vervalt per per 31 december aanstaande de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling. Ten slotte daalt het maximale hypotheekbedrag naar 103 % van de woningwaarde, stijgt het bijtellingstarief van het eigenwoningforfait en neemt het maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens met een halve procentpunt af. Hoe deze veranderingen uitpakken voor de woningmarkt, is moeilijk te voorspellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.