Aanpassing UFR raakt levensverzekeraars

0

Het toezichtkader voor verzekeraars maakt gebruik van een zogenoemde ultimate forward rate (UFR). DNB pleit binnen Europa nu voor ‎een methode die beter aansluit bij de economische realiteit, in lijn met de Nederlandse UFR-methode voor pensioenfondsen. De huidige UFR van 4,2% doet dat niet.

De Europese autoriteit voor het verzekeringstoezicht, EIOPA, houdt op dit moment een consultatie over de bepaling van de ultimate forward rate (UFR) voor verzekeraars. Deze UFR is onderdeel van de rentecurve waarvan verzekeraars gebruik mogen maken bij het contant maken van de verplichtingen op de lange termijn.

Te rooskleurig

Doordat het verschil tussen de huidige vastgestelde UFR van 4,2% en de lage marktrentes is toegenomen, is het effect van de huidige lage renteomgeving op verzekeraars maar deels zichtbaar in hun financiële rapportages. Dat geeft de solvabiliteitspositie van verzekeraars volgens DNB een te rooskleurige weergave van hun financiële situatie.

Nieuwe UFR raakt Nederland

In het huidige voorstel van EIOPA zou de UFR, op basis van de huidige marktomstandigheden, uitkomen op 3,7%, waarbij EIOPA een stapsgewijze aanpassing voorziet van maximaal 0,2%-punt per jaar. De impact van het rekenen met een nieuwe UFR kan volgens DNB voor Nederlandse levensverzekeraars relatief groot zijn, omdat zij gemiddeld veel langlopende verplichtingen hebben.

Met het voorstel van EIOPA komt het UFR-niveau volgens DNB iets dichter bij wat in Nederland momenteel van toepassing is voor pensioenfondsen; in tegenstelling tot de UFR voor verzekeraars, die Europees wordt vastgesteld, wordt de UFR voor Nederlandse pensioenfondsen namelijk in Nederland vastgesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.