‘Aanpassen woonwensen levert twee derde woningzoekenden alsnog een woning op’

0

Het vinden van een huis is niet alleen een kwestie van geld. Maar liefst twee derde (66%) heeft tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning de oorspronkelijke woonwensen aangepast waardoor ze bij hun huidige huis zijn uitgekomen. Door de wensen bij te stellen qua locatie, het type woning, de grootte of de mate waarin een huis verbouwd moet worden slaagde tweederde er alsnog in aan een nieuwe woning te komen.

Dat blijkt uit onderzoek van Florius onder bijna 800 mensen die de afgelopen twee jaar een woning kochten op de krappe huizenmarkt. Voor drie op de tien kopers leverde het aanpassen van hun woonwensen naast een nieuw huis ook andere voordelen op, zoals een onverwacht fijne buurt, een energiezuinigere woning of het genot van wonen in een dorp in plaats van een stad.

De zoektocht

Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukte het om binnen een half jaar een nieuwe woning te vinden, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig geweest. De grootste problemen waar mensen tegenaan liepen waren financieel van aard: de hoge huizenprijzen (65%), het geringe aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en het overbieden van andere kopers (59%). Ook was er weinig te koop op de gewenste locatie (62%) en in de gewenste grootte (57%). Om toch een woning te kunnen bemachtigen werd ervoor gezorgd dat alle hypotheekpapieren op orde waren (36%) en werden heel veel huizen bezichtigd (36%).

Gouden greep

Het vinden van een volgend huis blijkt niet alleen een kwestie van geld. Maar liefst twee derde (66%) heeft tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning de oorspronkelijke woonwensen aangepast waardoor ze bij hun huidige huis zijn uitgekomen. Woningbezitters vertellen desgevraagd dat het zoeken op een andere locatie (32%), het openstaan voor een huis waar nog geklust moet worden (23%) en de zoekopdracht uitbreiden naar een ander type woning (23%) de doorslag gaven. Voorbeelden waar bewoners nu dolblij mee zijn: een dorp in plaats van een stad of een woning zonder tuin, maar wel aan de rand van een natuurgebied. Ook het aanpassen van de zoekcriteria op het gebied van vierkante meters (22%), de buitenruimte (18%), de indeling (14%) en de bouwperiode (9%) bleken een gouden greep. Mensen zeggen nu heerlijk te wonen in een iets kleiner huis met een grotere tuin of een energiezuinige nieuwbouwwoning in plaats van een jaren ’30 huis.

Anders kijken

Karin Polman (foto), directeur van Florius over kijken met een frisse blik: “Als je weet wat écht belangrijk voor je is en wat juist wat minder, heb je simpelweg meer te kiezen. Wij willen mensen graag inspireren anders naar hun woonwensen te kijken, zodat de kans op het vinden van een geschikt huis groter wordt. En dat kan mooie extra’s opleveren: een buurt waar iedereen elkaar groet of het ervaren van rust als je de stad uit bent. We horen zoveel succesverhalen. Dat hebben we nu onderzocht, zodat mensen die nog op zoek zijn naar een nieuwe woning er hun voordeel mee kunnen doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.