Aandelenfondsen vallen hard terug

0

Als gevolg van de coronacrisis boekten Nederlandse beleggingsinstellingen in het afgelopen kwartaal een gemiddeld negatief rendement van 11,7%. Hiermee werd anderhalf jaar aan opgebouwd rendement ongedaan gemaakt, blijkt uit een Statistisch DNB-bericht.

Circa 90% van het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in handen van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. In 2019 behaalden beleggingsinstellingen nog het hoogste rendement sinds de financiële crisis. Dit rendement werd afgelopen kwartaal in één klap meer dan teniet gedaan. Aandelenfondsen verloren daarbij een veel langere periode aan opgebouwd rendement dan obligatiefondsen en andere fondsen. Het belegd vermogen is in het afgelopen kwartaal fors afgenomen en daalde met 12,9% naar 816,3 miljard euro.

Aandelenfondsen

Aandelenfondsen verloren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 19,4%, vastgoedfondsen 8,4%, private equity en overige fondsen 7,1%, obligatiefondsen 4,1% en hedgefondsen 1,3%. Waar het gemiddelde Nederlandse beleggingsfonds zes kwartalen aan opgebouwd rendement verloor, werd het rendement van aandelenfondsen volgens het DNB-bericht maar liefst tien kwartalen teruggezet. Deze fondsen verloren het rendement dat sinds het derde kwartaal 2017 is opgebouwd. Aandelenfondsen realiseerden in 2019 nog het hoogste rendement van alle fondstypen. Het rendement van obligatiefondsen was stabieler. Hoewel dit rendement de afgelopen jaren lager was dan bij aandelenfondsen, verloren obligatiefondsen het afgelopen kwartaal maar drie kwartalen aan opgebouwd rendement. Vastgoedfondsen en private equity zaten hier tussenin en verloren circa vier tot zes kwartalen aan opgebouwd rendement, net als hedgefondsen en overige fondsen.

Belegd vermogen

De daling van het belegd vermogen wordt voornamelijk veroorzaakt door koersverliezen, maar ook door onttrekkingen. Zo verkochten pensioenfondsen voor 11,4 miljard euro aan participaties in beleggingsfondsen. Dit betreft hoofdzakelijk een heroriëntatie van beleggen via beleggingsfondsen naar direct houderschap. Verzekeraars kochten daarentegen juist voor 0,9 miljard euro aan participaties in beleggingsfondsen. De onttrekkingen betroffen met 14,5 miljard euro vooral verkopen bij aandelenfondsen en hedgefondsen.

Momentopname

Gezien de huidige volatiliteit van de aandelenbeurzen benadrukt DND dat de conclusies en cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op het peilmoment per ultimo eerste kwartaal 2020. Sindsdien hebben aandelenbeurzen wereldwijd een deel van de verliezen alweer goed gemaakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.