Aanbod commercieel vastgoed daalt verder

0

Uit cijfers van de vakgroep NVM Business, gespecialiseerd in commercieel vastgoed binnen NVM, blijkt dat het aanbod van commercieel vastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) in het eerste kwartaal van 2019 verder is gedaald.

De opname van bedrijfsruimte en kantoorruimte bleef op niveau. Op de winkelmarkt lag de opname echter beduidend lager dan een jaar geleden.

Kantorenmarkt ziet prijzen stijgen door minder aanbod

Op de kantorenmarkt daalde het aanbod in het eerste kwartaal met 2,7% naar 5,85 miljoen m². Dit was het beeld in vrijwel alle provincies. De daling deed zich met name voor in de grote steden. Opvallend genoeg verruimde het aanbod in Amsterdam. In totaal steeg het aanbod hier in het eerste kwartaal met circa 5% tot zo’n 510.000 m², vooral door het op de markt komen van een aantal grootschalige kantoorgebouwen in Amsterdam Zuidoost en Riekerpolder. Amsterdam is daarmee weer de gemeente met het grootste beschikbare aanbod van kantoorruimte.

De opname van kantoorruimte kwam in het eerste kwartaal met 220.000 m² op een vrijwel gelijk niveau uit als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De G4 was goed voor bijna 40% van de opname. De prijzen in met name Amsterdam en Utrecht stonden onder een sterke opwaartse druk.

Minder vraag naar bedrijfsruimte

Op de bedrijfsruimtemarkt daalde het beschikbare aanbod met 0,7% naar 11,56 m². In de meeste provincies nam het beschikbare aanbod van bedrijfsruimte in het eerste kwartaal af, behalve in Zuid- en Noord-Holland, Limburg en Zeeland.

In het eerste kwartaal werd op de Nederlandse markt circa 1,35 miljoen m² bedrijfsruimte verkocht en verhuurd, ruim 4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Rotterdam vormde hierop een uitzondering. Door de verhuur van een aantal grootschalige logistieke bedrijfspanden viel de opname in het eerste kwartaal ruim vier keer zo hoog uit. In totaal kwam de opname in Rotterdam uit op bijna 108.000 m². Hoewel de opname landelijk gezien lager uitviel, vonder er wel meer transacties plaats. Gemiddeld waren de transacties echter 15% kleiner in omvang dan in het laatste kwartaal van 2018. De huurprijzen van bedrijfsruimten zijn in vrijwel alle provincies licht gestegen.

Flinke terugval in vraag naar winkelruimte

Ondanks het faillissement van een aantal grote winkelketens nam het aanbod op de winkelmarkt in het eerste kwartaal van 2019 verder af. Daarbij speelde mee dat veel failliete ketens een doorstart maakten en de winkelvoorraad verder afnam door onder andere herbestemming. Het aanbod van beschikbare winkelruimte daalde met 1,6% tot 2,09 miljoen m² ten opzichte van een kwartaal eerder. De meeste provincies zagen het beschikbare aanbod verder afnemen. In Noord-Brabant en Flevoland nam het beschikbare aanbod toe. In Zeeland, Limburg en Friesland bleef het aanbod vrijwel gelijk.

De opname van winkelruimte bleef sterk achter bij de opname van het eerste kwartaal van 2018. In totaal kwam de opname in het eerste kwartaal uit op ongeveer 140.000 m², wat een daling van ruim 16% op jaarbasis betekent. Het aantal transacties lag wel hoger, maar er was vooral vraag naar kleinschalige winkelruimtes.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar