Aanbieders en adviseurs moeten samen straatje vegen

0

Zijn aanbieders aanspreekbaar op de relatie die zij onderhouden met adviseurs en bemiddelaars? Bureau D&O hield een onderzoek onder intermediair én aanbieders, waaruit blijkt dat aanbieders en adviseurs gezamenlijk “de keten moeten schoonhouden”.

“Niemand verwacht van aanbieders dat zij elk door de adviseur gegeven adviezen minutieus gaan controleren op juistheid. Wel verwacht de AFM van aanbieders dat zij hun systemen zo inrichten dat min of meer geautomatiseerd wordt gesignaleerd wanneer er transacties worden aangeboden die niet in het belang van de klant zijn.”

Onder het intermediair heeft Bureau D&O een aantal vragen, situatieschetsen en stellingen voorgelegd. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 271 deelnemers. Een identiek onderzoek is gehouden onder personen die werkzaam zijn bij aanbieders. Het aantal deelnemers was met 37 kleiner. Maar opvallend was dat de resultaten niet significant afweken van de opvattingen zoals die binnen het intermediair leven.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat zowel het intermediair als aanbieders het belang lijken te onderschrijven dat aanbieders moeten optreden tegen adviseurs die opzettelijk de belangen van klanten schaden  “Aanbieders en adviseurs/bemiddelaars hebben een gemeenschappelijk belang én verantwoordelijkheid om de keten schoon te maken en te houden en doen er goed aan elkaar daarop ook aan te spreken”, aldus Bureau D&O.

De uitkomsten van het onderzoek leest u hier.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.