Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat Finqus (de nieuwe handelsnaam van het failliete DSB) attenderen op de wenselijkheid om rentemiddeling aan te bieden. Dat stelt hij in antwoord op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA).
De failliete bank DSB heeft zijn oude naam laten varen om de ‘verstandhouding met de debiteuren’ te normaliseren. Finqus beheert nog steeds de vorderingen van 50.000 klanten. Ongeveer 13.000 (26%) van deze 50.000 klanten zijn eerste hypotheekklant. De huidige bedrijfsopbrengsten worden gebruikt om schuldeisers van het faillissement af te lossen.
Nijboer vindt het juist daarom niet meer dan logisch dat klanten met hypotheken bij Finqus ook kunnen profiteren van de mogelijkheid om rente te middelen. Die mogelijkheid biedt Finqus echter niet.
Volgens Dijsselbloem heeft Finqus aangegeven dat sinds 2009 bijna de helft van de klanten met een hypotheek een nieuwe rentevaste periode heeft afgesloten tegen een lagere rente. “Van de klanten die dit nog niet hebben gedaan, zal het merendeel een nieuw rentevoorstel ontvangen in 2017 of 2018 (wanneer hun rentevaste periode afloopt). Het is volgens Finqus daarom minder interessant voor klanten om gebruik te maken van tussentijds oversluiten in combinatie met rentemiddeling, ook vanwege de benodigde aanpassing van de hypotheekvoorwaarden en de administratieve kosten die hiermee gepaard gaan. Finqus heeft daarom besloten geen prioriteit te geven aan het implementeren van rentemiddeling. Tussentijds oversluiten is uiteraard wel mogelijk.”
Dijsselbloem zegt het echter wel belangrijk te vinden dat de aanbieder de klant centraal stelt. “Daarom zal ik Finqus attenderen op de wenselijkheid om rentemiddeling aan te bieden. Uiteindelijk is het aan de kredietaanbieder om hierover te beslissen.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.