84 miljoen subsidie voor isolatie eigen huis

0

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil huiseigenaren aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen en stelt hiervoor via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) 84 miljoen euro beschikbaar. De in 2017 gesloten subsidiepot voor de eigenaar-bewoner wordt 2 september weer opengesteld.

Vandaag zijn de voorwaarden voor de subsidie gepubliceerd in de Staatscourant. Met de regeling kunnen woningeigenaren (die tevens de bewoner zijn) subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning. Bijvoorbeeld het isoleren van een vloer of gevel en het plaatsen van hoogrendementsglas. Per woning is het mogelijk om tot 10.000 euro subsidie te krijgen. Volgens de minister kunnen woningeigenaren zo ongeveer 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

Aanvragen

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen die uitgevoerd en betaald zijn vanaf 15 augustus 2019. Aanvragen kunnen vanaf 2 september worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

De SEEH bestaat overigens ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), woonverenigingen en -coöperaties. Het totaalbudget van deze subsidiepot is 12 miljoen euro voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en 2 miljoen euro voor energieadvies, MJOP en procesbegeleiding. Hiervan is sinds de introductie nog geen 5 miljoen euro verstrekt.

Subsidieplafond

De SEEH-subsidie is in september 2016 ingevoerd. Voor eigenaar-bewoners was in april 2017 het subsidieplafond al bereikt, waardoor de regeling tijdelijk is stopgezet. De regeling die per 2 september wordt opengesteld loopt door tot en met december 2020, met als subsidieplafond 84 miljoen euro. Daarna blijft er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen door een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (IDSE).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.