8 op de 10 Nederlanders praat nauwelijks met dierbaren over afscheid

0

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta.

79% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Over de voorkeuren van dierbaren wordt ook amper gesproken, geeft 81% aan. Hoewel er in de afgelopen eeuw veel veranderd is op afscheidsgebied, lijkt openheid over afscheid nog niet vanzelfsprekend.

Afscheidswensen

Ondanks dat Nederlanders aangeven het niet vaak te doen, vinden zij het toch wel belangrijk om over hun eigen afscheidswensen (49%) en die van hun dierbaren (60%) te praten. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg: “Dat is precies wat wij willen stimuleren: open over afscheid zijn. Blijkbaar is er nog een verschil tussen het belangrijk vinden en er daadwerkelijk over praten. Er zijn tal van mogelijkheden om het afscheid persoonlijk te maken. Wij ondersteunen nabestaanden in het vormgeven daarvan. Maar dan is het wel belangrijk dat je dit ook al bij leven met je dierbaren bespreekt of noteert, zodat je van elkaar weet hoe je het voor je ziet. De belangrijkste reden voor het vastleggen van wensen is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven (48%), blijkt uit het onderzoek. Maar ook dat zij ruimte hebben voor hun verdriet en niet al te veel met dit soort praktische dingen bezig hoeven te zijn (41%).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.