8 op de 10 Duitse werknemers vrezen voor hun pensioen

0

In Duitsland denken 8 van de 10 werknemers dat hun pensioen niet of nauwelijks voldoende zal zijn om fatsoenlijk van rond te kunnen komen. Dit blijkt uit de Good Work Index van de grootste Duitse vakbond DGB. Paniek moet worden voorkomen, maar volgens DGB zullen lage pensioenen de toekomst zijn voor werknemers van alle opleidingsniveaus.

Bijna 40% van de werknemers in Duitsland verwacht niet dat hun pensioen voldoende zal zijn om van te leven. 43% denkt dat het pensioeninkomen net genoeg zal zijn om een min of meer acceptabele levensstandaard te kunnen handhaven. Van de werknemers met een bruto inkomen tussen 2000 en 3000 euro verwacht een derde op oudere leeftijd niet rond te kunnen komen.

In de groep van 25- tot 35-jarigen denkt een meerderheid van 51% dat hun pensioen tekort zal schieten; bij de 36- tot 45-jarigen is 44% die mening toegedaan. Van de deeltijdwerkers vreest 56% voor een te laag pensioeninkomen. 66% van de zegt dat ze niet (30%) of in beperkte mate (36%) deelnemen in een bedrijfspensioenfonds.

Het mkb kent de meeste medewerkers die zich grote zorgen maken over hun pensioen; 1 op de 2 denkt na pensionering niet rond te kunnen komen. In de horeca (48%) en de gezondheidszorg (47%) zijn ook relatief veel werknemers bang voor onvoldoende inkomen na hun pensionering. Mensen met lage inkomens hebben ook weinig tot geen financiële ruimte om bij te sparen.

De grootste Duitse vakbond trekt aan de noodrem en vraagt de politiek om dringend aandacht te schenken aan deze problematiek, om een armoedeval te voorkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.