‘68% woningzoekers wil nog in 2013 kopen’

0

Van de woningzoekers wil 68% nog in 2013 daadwerkelijk een huis kopen. Daarvan wil 50% binnen drie maanden zijn slag slaan. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland. Voor de woningzoekers met een koopwoning zal 90% over willen gaan tot koop als hun eigen woning verkocht wordt.

Volgens Makelaarsland zijn er in april flink meer woningen verkocht dan de afgelopen maanden. Maart liet ook al een opwaartse beweging zien, maar april scoort beter. Daarmee komt het aantal woningverkopen deze maand op het hoogste punt van dit jaar, maar nog wel op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van januari en februari is er altijd sprake van een opleving in maart en april. ,,Dat het nu ook het geval is duidt op stabiliteit in de markt”, zegt Jeroen Stoop van Makelaarsland. ,,Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat ook de prijzen minder onder druk staan. Daarmee lijken de eerste lichtpuntjes op de woningmarkt aanwezig.”

Uit eigen onderzoek van Makelaarsland blijkt dat 55 procent van de woningzoekers zelf nog een woning te verkopen heeft. Gelet op de redelijk grote koopbereidheid van woningzoekers zou je volgens Makelaarsland verwachten dat het koopvolume in rap tempo kan toenemen en dat de problemen op de woningmarkt al snel verleden tijd zouden zijn. “Maar zo simpel is het niet. Starters worden nog flink tegengewerkt in hun financieringsmogelijkheden en de 55 procent doorstromers zoeken wel, maar wachten af tot hun eigen woning verkocht is uit vrees voor dubbele woonlasten. Hierdoor ontstaat een moeizame doorstroming.”

Herstel van de woningmarkt hangt met name samen met de koopbereidheid en het vertrouwen van potentiële kopers. Makelaarsland onderzocht daarom wie er op dit moment op zoek is naar een koopwoning, wat het gevoel is over de huidige woningmarkt en wat we op korte termijn van deze woningzoekers kunnen verwachten. Makelaarsland heeft dit onderzoek uitgezet bij enkele duizenden woningzoekers die de afgelopen maanden een bezichtiging hebben gedaan bij een woning die via Makelaarsland te koop staat. 300 personen, verspreid over heel Nederland, hebben daadwerkelijk aan het onderzoek meegedaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.