60-plusser blijft goedkoper zitten

0

In oktober zijn er via HDN 58.500 hypotheken aangevraagd. Dat is maar liefs 30% meer dan in oktober 2020 (45.264) en mede het gevolg van de renteverhogingen. HDN ziet met name een sterke groei van het aantal oversluitingen: 88% meer in vergelijking met oktober 2020.

De lage rente en het minimale aanbod van woningen, zorgt er mede voor dat mensen besluiten hun hypotheek over te sluiten. Aanvragers van 60 jaar en ouder spannen in die oversluitmarkt de kroon met bijna 7.000 hypotheekaanvragen in oktober. In 2020 waren dit er nog 3.500, blijkt uit de cijfers van HDN. “Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert”, aldus HDN.

Starter in het nauw

Starters deden in oktober circa 12.000 aanvragen. Dit aantal ligt al bijna vijf jaar op hetzelfde niveau. Het totaal aantal hypotheekaanvragen via HDN is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Dit betekent dat de starter steeds minder aan bod komt op de hypotheekmarkt. Het aandeel is sinds 2017 sterk afgenomen en is in de maand oktober met 21% op het laagste punt beland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.