6% woningvoorraad particuliere verhuur

0

In 2018 bezaten ruim 280.000 personen een of meer woningen voor de verhuur. Die woningen staan vooral in de Randstad, maar ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel relatief hoog, blijkt uit cijfers van het CBS.

Deze groep particuliere verhuurders verhuurden vorig jaar samen ruim 475.000 woningen. Dat is 6% van de totale woningvoorraad van bijna 8 miljoen woningen in 2018. Van dit totaal betreft 42% een huurwoning.

Van al deze huurwoningen in Nederland is het grootste deel een corporatiewoning. De overige 31% was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren. Binnen deze groep was vorig jaar bijna de helft (47%) van de woningen in handen van particuliere verhuurders. Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via AirBnB of andere platforms.

Randstad

Particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart (27%) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15%), Den Haag (13%) en Amsterdam (12%). Gemiddeld in Nederland is dat volgens het CBS 6%. Ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel met respectievelijk 15 en 11 procent relatief hoog.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.