‘55% Nederlanders heeft nog geen actie ondernomen om pensioen te verbeteren’

0

We worden steeds ouder en blijven langer vitaal. Toch is meer dan de helft (55%) van de Nederlanders nog niet in actie gekomen voor hun financiële toekomst. Met name onder jongvolwassenen is dit percentage hoog: 67% van de mensen onder de dertig jaar is nog niet actief bezig met hun pensioen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Nationale-Nederlanden. Annemieke Visser-Brons (foto), Directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden: “Veel Nederlanders volgen een traditioneel patroon naar hun oude dag: van studeren, naar werken, naar pensioen. Een langer leven en het nieuwe pensioenakkoord bieden kansen om dit vanaf nu anders aan te pakken. Wij roepen iedereen op om de regie te pakken over hun ideale later. In een ideale situatie willen Nederlanders gemiddeld het liefst op 65-jarige leeftijd met pensioen, zo blijkt uit de resultaten. Tegelijkertijd geeft twee derde van de Nederlanders aan een baan te hebben die ze gemakkelijk zouden kunnen doen tot hun 70e; het hoogste percentage van alle landen uit het onderzoek.”

Harde pensioendatum

Visser-Brons: “We zijn nog erg gericht op die harde pensioendatum. Maar in de nieuwe regels voor pensioen (Wet toekomst pensioenen) zie je dat het pensioen via de werkgever individueler wordt. Vroeger was de hoogte van je pensioen dat je via je werkgever opbouwde, vaak vooraf duidelijk. Dat is straks niet meer zo: de hoogte van je pensioen hangt af van onder andere hoe beleggingen en de rente het doen, maar ook van de keuzes die je zelf maakt. Als werknemer krijg je daardoor meer eigen verantwoordelijkheid.”

Meertrapsleven

Ook de toenemende levensverwachting zorgt ervoor dat werknemers flexibeler kunnen omspringen met hun werk, studie, privébezigheden en pensioen dan ze gewend zijn. Zo kunnen ze periodes van werk onderbreken met bijvoorbeeld ontwikkeling of vrije tijd. Visser-Brons: “We zien dat veel Nederlanders hier nog niet open voor staan. Slechts 23% ziet zo’n leven zitten, waarbij je flexibel je leven indeelt en je inkomsten opbouwt. Met de nieuwe regels en de stijgende levensverwachting is het goed om het leven anders te benaderen dan voorheen: als een zogenaamd ‘meertrapsleven’. Hierdoor is eerder, later of in deeltijd met pensioen gaan voor meer mensen haalbaar en aantrekkelijk. In plaats van het traditionele schema van studeren, werken en met pensioen gaan, wordt dit op een nieuwe manier ingedeeld. Zo veranderen we vaker van baan, werken we parttime en wisselen we werk af met sabbaticals/vakanties en gaan we later of eerder met pensioen. Wij verwachten dat die flexibiliteit snel populairder zal worden.”

Langlevenrisico

Zo’n twee derde van de Nederlanders denkt financieel rond te kunnen komen als ze langer leven. Zij zien zichzelf als goed beschermd tegen het ‘langlevenrisico’: de mogelijkheid dat je langer leeft dan je je financieel kunt veroorloven. Opvallend is dat Nederland, in vergelijking met andere landen waar dit onderzoek ook is uitgevoerd, het laagste (en dus het beste) scoort op dit langlevenrisico. Zeven op de tien Nederlanders is vol vertrouwen dat ze een comfortabel pensioen zullen hebben, naar dezelfde standaard als hun werkende leven. Een grote groep (30%) is daar nog niet zeker van; mensen met weinig spaargeld en alleenstaanden zijn het kwetsbaarst als het op langer leven aankomt.

Actie ondernemen

Visser-Brons: “Een langer leven maakt veranderingen in de maatschappij noodzakelijk. Als we gemiddeld 100 jaar zouden worden, willen we het liefst gemiddeld 32,5 jaar genieten van ons pensioen. Dat is bijna een derde van ons leven! Financieel gezien is dat niet voor iedereen realistisch. Daarom is het belangrijk dat je als werknemer op tijd actie onderneemt om je hierop voor te bereiden. Denk aan hoe je zelf zo optimaal mogelijk langer kunt doorwerken, blijf openstaan voor veranderingen en natuurlijk: blijf je verdiepen in je inkomen voor later. Dat kan meestal in overleg met je werkgever of een adviseur. Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid om werknemers te helpen gezond te blijven werken en zich voor te bereiden op hun oude dag. Door op tijd werk te maken van jouw ideale later kun je de toekomst vol vertrouwen tegemoet gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.