50Plus eist onderzoek naar rekenrente

0

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Ultimate Forward Rate (UFR) voor pensioenfondsen en verzekeraars, heeft 50Plus een motie ingediend voor een onderzoek naar het verschil in behandeling van de fondsen en verzekeraars. Minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) zien daar niets in.

De rekenrente voor de lange termijn waar pensioenfondsen mee moeten rekenen is volgens 50Plus veel ongunstiger dan waarmee verzekeraars mogen rekenen. Dat is nadelig voor de pensioenfondsen en leidt tot het uitblijven van indexering en kortingen, zegt de partij in een toelichting.

“Terwijl verzekeraars een hogere pensioenzekerheid moeten bieden en dus een spijkerharde verplichting hebben, mogen zij een hogere UFR hanteren dan pensioenfondsen. Eigenlijk zouden de pensioenfondsen juist een hogere UFR moeten hebben. Het rekenrenteverschil tussen pensioenfondsen en verzekeraars is nu al 1,3%, in het nadeel van pensioenfondsen”, zei Kamerlid Martin van Rooijen tijdens het debat. “Dat verschil wordt 1,9% in 2018. Dat is bijna de helft lager voor pensioenfondsen dan voor verzekeraars.”

Debat

Aanleiding voor het Kamerdebat is het voorstel van de Europese verzekering- en pensioenautoriteit EIOPA om de rekenrente voor verzekeraars aan te passen aan de ontwikkeling van de marktrente. “Hierdoor daalt voor verzekeraars de UFR in kleine stapjes van maximaal 0,15% van 4,2% nu naar 3,65% in 2021. Maar voor pensioenfondsen is in twee jaar tijd de UFR al gedaald van 4,2% naar 2,9%. En in 2018 gaat de UFR voor pensioenfondsen naar 2,3%. En die UFR kan volgens DNB nog verder dalen, tot beneden de 2%, aldus Kamerlid Martin van Rooijen.

Onderzoek afdwingen

50Plus wil nu via een motie een onderzoek van een onafhankelijk actuarieel bureau afdwingen naar het verschil in behandeling van de UFR voor pensioenfondsen en verzekeraars. Van Rooijen: “Staatssecretaris Klijnsma volhardt al ruim een jaar in het afwijzen van dit verzoek. Is dat een teken van zwakte en moet ik uit de steeds langer wordende brieven afleiden dat de minister ook niet zeker van zijn zaak is? Ik wacht het antwoord van de minister over dat onderzoek af maar afhankelijk van het antwoord overweeg ik een motie tot instelling van een onderzoek.”

Verzekeraars en pensioenfondsen leveren verschillende producten, benadrukt Dijsselbloem vervolgens. Ook het toezicht is anders geregeld en zo zijn er diverse redenen waarom de rekenrente voor de lange termijn anders is, zegt hij. Daarom ziet hij weinig in het onafhankelijke onderzoek waar Van Rooijen om vraagt. De Kamer stemt op 13 juni over de bij het debat ingediende motie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.