50 / 60-plussers sluiten vaker ORV

0

De gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering (orv) is in 2020 met 5% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2002 is de gemiddelde orv-premie met een gelijkblijvende dekking gedaald met 61%. In het decennium 2010-2020 daalde de premies met 40% het hardst.

Dat blijkt uit het Special Item Overlijdensrisicoverzekeringen waarvoor MoneyView zowel de aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen als hun producten heeft onderzocht. In 2020 zijn vier orv-aanbieders van de markt verdwenen: Aegon, Brand New Day, Florius en Woonfonds. Er zijn vorig jaar geen nieuwe aanbieders bijgekomen. Wel is het aantal producten op de markt iets toegenomen, omdat Achmea met de labels Centraal Beheer, FBTO en Interpolis een variant met een vaste premie heeft toegevoegd aan het assortiment. Daarnaast heeft TAF in 2020 het assortiment uitgebreid door Chubb Life en BNP Paribas Cardif als nieuwe risicodragers toe te voegen.

Hogere verzekerde kapitalen

Op 1 januari 2018 is de verplichting komen te vervallen om bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ten opzichte van 2017 vallen de verschuivingen op bij de verzekerde kapitalen. Vooral de lagere kapitalen tot 75.000 euro zijn vorig jaar een stuk minder gesloten dan voorheen. Ook bij de kapitalen tot 175.000 euro is een daling te zien, maar vanaf een verzekerd kapitaal van 175.000 euro zijn alleen stijgingen zichtbaar. Vanaf 275.000 euro zijn de aandelen zelfs verdubbeld. “Anno 2020 worden derhalve overlijdensrisicoverzekeringen gesloten met aanzienlijk hogere verzekerde bedragen dan in 2017. De flinke stijging van de huizenprijzen zal hier ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld”, aldus MoneyView.

Looptijd 30 jaar populair

Ook al is de verplichting om bij hypotheken een overlijdensrisicoverzekering te sluiten komen te vervallen, veel adviseurs adviseren (gelukkig) nog steeds om het risico bij overlijden af te dekken als een hypotheek wordt afgesloten. Dat is ook terug te zien in de looptijden van de orv’s. Ten opzichte van de onderzoeksresultaten in 2017 zijn de verschuivingen op dit vlak minimaal.

Opvallend is wel dat de looptijd van 30 jaar populairder is geworden, ondanks het gegeven dat in de tussentijd de verplichting om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten is komen te vervallen. MoneyView: “Een daling had meer voor de hand gelegen, aangezien de meeste hypotheken juist een looptijd van 30 jaar kennen. Zoals eerder aangegeven, adviseren nog steeds veel adviseurs om het risico bij overlijden af te dekken als een hypotheek wordt gesloten, waardoor deze looptijd nog steeds veruit het populairst is.”

Minder jongeren, meer ouderen

Bij verzekeringen op één leven is een relatief geringe afname (van 24% naar 20%) te zien bij de groep verzekerden tot 30 jaar. Die afname zou volgens MoneyView het gevolg kunnen zijn van de gestegen huizenprijzen, waardoor het voor starters met één inkomen steeds lastiger wordt om een eerste woning te kunnen kopen. Voor jongere alleenstaanden ontbreekt mogelijk ook de behoefte en noodzaak om het overlijdensrisico af te dekken. De groep 31-40 jaar is ten opzichte van 2017 gelijk gebleven op 29%. De groep 41 tot 50 jaar laat een daling zien van 28% naar 25%.

Opvallend is de toename bij de groep verzekerden ouder dan 51 jaar (aandeel groep 51-60 jaar stijgt van 16% naar 19%) en dan met name bij de 60-plussers. Daar is het percentage verdubbeld ten opzichte van 2017 (aandeel stijgt van 3% naar 6%). Bij verzekeringen op twee levens zijn de verschuivingen volgens MoneyView kleiner, maar is het beeld vrijwel gelijk.

ProductRating Voorwaarden

Voor de ProductRating Voorwaarden Overlijdensrisicoverzekeringen zijn door MoneyView in totaal 50 producten onderzocht op voorwaarden en mogelijkheden. Hiertoe zijn 41 criteria uit de MoneyView ProductManager geselecteerd. Deze producten kregen vijf sterren voor de voorwaarden (alle dekkingsvormen):

  • Hera Life – Scherp en Slim (met afkoopwaarde)
  • Hera Life – Superscherp (met afkoopwaarde)
  • Hera Life – Superscherp Hypotheek (met afkoopwaarde)

ProductRating Prijs

Voor de ProductRating Prijs zijn 47 producten met een gelijkblijvende dekking en 49 producten met een annuïtair dalende dekking onderzocht, waarbij 2.728 klantprofielen per dekking zijn doorgerekend en geanalyseerd. De uitgangspunten van de profielen variëren in rookgedrag, leeftijd, verzekeringsduur, aantal verzekerden en verzekerd kapitaal. Bij de analyse is gebruik gemaakt van de MoneyView Analyzer.

Deze producten kregen vijf sterren voor de premiestelling gelijkblijvende dekking:

  • Allianz   – Overlijdensrisicoverzekering (vaste + eenjarige premie)
  • Scildon – Hypotheek Overlijdensrisicoverzekering
  • TAF        – TAF Personal / Special Overlijdensrisicoverzekering (BNP Paribas Cardif)

Deze producten kregen vijf sterren voor de premiestelling annuïtair dalende dekking:

  • Scildon – Hypotheek Overlijdensrisicoverzekering
  • TAF        – TAF Special Overlijdensrisicoverzekering (BNP Paribas Cardif)
  • TAF        – TAF Special Overlijdensrisicoverzekering (zonder afkoopwaarde (iptiQ))

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.