42% meer faillissementen eind 2020

0

Nederland staat in de top 10 van landen waar de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. Met een stijging van 42% ten opzichte van 2019 staat ons land op de 7e plaats. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes komt dit door onze sterke afhankelijkheid van het buitenland.

Volgens de researchafdeling van Euler Hermes bereikt het aantal faillissementen eind 2020, begin 2021 wereldwijd een recordhoogte (+35%). Bovenaan staat de VS met +57%. Landen uit de eurozone die nog slechter scoren dan ons land zijn Ierland (+44%), Portugal (+44%) en het Verenigd Koninkrijk (+43%). China staat met +40% op de 9e plaats. Duitsland scoort met +12% relatief goed.

Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland: “Pas aan het eind van het jaar gaan we de werkelijke ernst van de coronacrisis terugzien in de faillissementscijfers. Dat komt door de overheidssteun die in veel landen is toegezegd. Per land verschillen die steunpakketten in duur en omvang. Dit vertroebelt per land het beeld van de gezondheid van de bedrijven. Door de steun worden nu nog veel bedrijven overeind gehouden. Valt de steun weg, dan gaan veel bedrijven alsnog failliet. Het merendeel van de faillissementen moet dus nog komen. Er tikt een tijdbom die pas later dit jaar afgaat.”

Nederlandse rechtsspraak efficiënter

Volgens Geeroms speelt bij de sterke stijging in ons land ook mee dat de rechtsspraak hier efficiënter is dan in veel andere landen, waardoor faillissementen sneller worden uitgesproken. Verder worden ongezonde bedrijven volgens hem elders vaker langer overeind gehouden en komt de versnelling pas later op gang.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.