40 miljoen euro in Nationaal Koopfonds voor starters

0

Het rijk stort 40 miljoen in een op te richten Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Het amendement hierover dat het CDA samen met VVD, D66 en CU had ingediend is met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen op 8 december.

Het Koopfonds maakt meer koopwoningen bereikbaar voor starters met een inkomen tot 65.000 euro. Starters kunnen straks met een bijdrage uit het fonds een betaalbare nieuwbouwwoning kopen van maximaal 280.000 euro. Stichting OpMaat is als initiatiefnemer erg blij dat het Nationaal Koopfonds er nu komt.

Amendement

Het begrotingsamendement voor de financiering van een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met 40 miljoen is op 7 november ingediend door CDA-kamerlid Jaco Geurts. Medeondertekenaars waren VVD, D66 en CU. Het voorstel kon op breed draagvlak rekenen: alle Kamerleden stemden voor dit voorstel. Het Nationaal Koopfonds moet de inzet van succesvolle verkoopregelingen zoals KoopStart bevorderen. Zodat meer koopstarters met een middeninkomen ook in de huidige woningmarkt een eerste huis kunnen kopen.

Koopfonds voor starters

Als expertisecentrum voor betaalbare koopwoningen lanceerde Stichting OpMaat eind oktober het voorstel om via een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen meer betaalbare nieuwbouwkoopwoningen voor starters mogelijk te maken. Met een bijdrage uit het fonds kunnen starters met een inkomen tot 65.000 euro via de verkoopregeling KoopStart een nieuwbouwwoning voor een fors lagere prijs dan de marktwaarde kopen. Als de woning later weer wordt verkocht, wordt de bijdrage weer terugbetaald aan het Koopfonds. Ook moet dan de waardeontwikkeling met het fonds worden gedeeld. Het fonds gaat deze gelden vervolgens weer opnieuw inzetten om koopwoningen betaalbaar te maken voor nieuwe starters. Simone van de Kuit, directeur-bestuurder van OpMaat: “Door het Nationaal Koopfonds Betaalbare Koopwoningen krijgen starters meer kans om een betaalbare koopwoning te kopen. En voor ontwikkelaars, corporaties en gemeenten is de drempel om betaalbaar te verkopen een stuk lager geworden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.