313 miljard euro spaargeld vrij opneembaar

0

Eind 2019 stond er bij de banken voor 368 miljard euro aan spaargeld uit van Nederlandse huishoudens. Dat is zo’n 13 miljard euro (3,5%) meer dan een jaar geleden. De netto inleg bedroeg 12 miljard euro en is volgens DNB sinds 2009 – toen die 14 miljard euro bedroeg – niet meer zo hoog geweest.

Over heel 2019 was de netto inleg van vrij opneembare spaarrekeningen hoger dan in 2018: 11,4 miljard euro tegen 4,5 miljard euro. Van de 368 miljard euro spaargeld stond 313 miljard euro (85%) op vrij opneembare spaarrekeningen. De overige 55 miljard euro stond op deposito’s met vaste looptijd, waaronder ook bijvoorbeeld bouwdeposito’s en rekeningen ten behoeve van spaarhypotheken of spaarloonregelingen vallen.

Lage rente

Naast de netto inleg bedroeg de bijgeschreven rente vorig jaar 1,2 miljard euro. Dat was in 2018 nog 1,4 miljard euro. Eind 2019 kwam de gemiddelde rente op deposito’s met vaste looptijd en vrij opneembare spaarrekeningen uit op 0,37%, 9 basispunten lager dan een jaar eerder.

Dat de netto inleg van spaargeld toch toeneemt ondanks de relatief lage rente er op, kan volgens DNB worden verklaard door het spaardoel-effect: voor eenzelfde gewenst eindbedrag is bij een lagere rentevergoeding meer spaargeld nodig. Ook het voorzorg-motief kan meespelen, dus dat huishoudens meer gaan sparen uit onzekerheid over de economie en eigen financiën.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.