Nederlandse pensioenmarkt wereldwijd aan kop

0

De Nederlandse pensioenmarkt heeft opnieuw het hoogste pensioenvermogen in verhouding tot zijn bruto binnenlands product (194%). DB-regelingen blijven verreweg het populairste in Nederland (94%), in tegenstelling tot de wereldwijde trend van DC-regelingen.

Deze cijfers komen uit de Global Pension Assets Study 2018, een jaarlijks terugkerende studie van Willis Towers Watson naar de 22 belangrijkste pensioenmarkten van de wereld.

Wereldwijd groeide het institutioneel pensioenkapitaal op de 22 grootste pensioenmarkten het afgelopen jaar tot 41,3 biljoen dollar; een stijging van ruim 13%. Dit is de grootste jaarlijkse toename in de afgelopen twintig jaar.

Hoogste groei

Uit het rapport blijkt dat het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen tien jaar gestaag is gegroeid, met gemiddeld 4,2% per jaar (gemeten in dollars). Het groeicijfer is gelijk aan het wereldwijd gemiddelde en ligt dicht in de buurt van rendementen op  aandelen en obligaties in diezelfde periode.

“Het is bemoedigend dat we kunnen terugkijken op een lange periode van groei in de Nederlandse pensioenmarkt. Het feit dat Nederland zijn pensioenbeleggingen als percentage van het bbp heeft zien stijgen, is positief te noemen. De cijfers voor de korte termijn zijn erg positief, met de kanttekening dat ze wel het gevolg zijn van een ongebruikelijk hoog marktrendement. Dat maakt dat we voorzichtig zijn in onze vooruitzichten en meer dan ooit het belang van een breed gespreide portefeuille onderstrepen”, zegt Jacco Heemskerk, Head of Investment bij Willis Towers Watson.

Conservatief

In vergelijking met andere landen beleggen Nederlandse pensioenfondsen relatief conservatief. De allocatie naar obligaties bedraagt in Nederland gemiddeld 50% van de totale beleggingen en daarmee ligt Nederland nog altijd fors boven het gemiddelde van 27% van de zeven grootste pensioenmarkten. Alleen Japan kent met 56% een nog conservatievere insteek. Heemskerk: “Zekerheid heeft een prijs. Het grote aandeel beleggingen in obligaties en de terughoudendheid van de Nederlandse pensioensector bij het investeren in alternatieve beleggingscategorieën vertaalt zich in naar verwachting lagere koopkracht.”

DB- versus DC-vermogen

De toegezegde pensioenregelingen (defined benefit, DB) blijven verreweg het populairste in Nederland met 94%. Hiermee laat Nederland alleen Japan (96%) en Canada (95%) voor zich. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde trend, waarbij het beschikbare premievermogen (defined contribution, DC) een steeds grotere groei doormaakt ten opzichte van het DB-vermogen. Heemskerk: “De overgang naar premieregelingen vraagt om nieuwe oplossingen voor deelnemers. Uiteindelijk willen we betere resultaten voor deze deelnemers. Nieuwe dwetgeving moet daarmee rekening houden.”

Duurzaam

In de toekomst zullen pensioenfondsen voor complexe uitdagingen komen te staan. Met name de ontwikkelingen op het gebied van verantwoord beleggen, duurzaamheid en langetermijnbeleggen zullen naar verwachting belangrijk worden. Onder vermogensbeheerders probeert men zich dan ook steeds vaker te onderscheiden op basis van cultuur en beleggingsfilosofie.

“In korte tijd zijn pensioenfondsen meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheidskwesties en zijn ze zich ook bewuster geworden van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daardoor is er meer belangstelling gekomen voor de kwalitatieve onderdelen van het vermogensbeheer, zoals cultuur en beleggingsfilosofie. Vooruitkijkend verwacht ik dat deze verandering in stijl een positieve, stabiliserende invloed zal hebben op het wereldwijde financiële systeem”, aldus Heemskerk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.