28.000 betaalpauzes hypotheken en leningen

0

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben ruim 18.000 consumenten via hun bank een betaalpauze ontvangen voor de aflossing van hun hypotheek. Voor nog eens ruim 10.000 huishoudens met een consumptieve lening geldt hetzelfde. Hiermee is in totaal 72 miljoen euro gemoeid.

Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag heeft gepubliceerd. Het betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden.

Zakelijke kredieten

Behalve particulieren hebben ook bijna 129.000 bedrijven inmiddels uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van 2,8 miljard euro. Daarnaast hebben banken inmiddels bijna 14.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 8,6 miljard euro. 3.050 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C).

Met het verleende uitstel van aflossingen aan particulieren en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels elf miljard euro gemoeid. Dat was twee weken geleden nog zeven miljard euro en vier weken geleden 5,4 miljard.

Stilte voor een mogelijke storm

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zien de banken het aantal aanvragen voor een bedrijfsfinanciering de laatste tijd afvlakken. Maar dit kan later in de crisis weer toenemen, zegt hij. “Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet blijft de nood bij veel bedrijven hoog. Ik zie de mensen bij banken daar ook alles voor uit de kast halen en dat zullen we blijven doen. Veel bedrijven krijgen nu lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen. Ze lijken af te wachten met het aanvragen van een nieuwe lening.”

Kleine kredieten garantieregeling

Overigens verwachten de banken voor de korte termijn dat de ondersteuning verder zal oplopen, zeker nu de overheid een financieringsregeling heeft aangekondigd voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot 50.000 euro: de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC). Deze regeling is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De inwerkingtreding van de regeling is afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie. Alle partijen streven er naar deze voor het eind van de maand in de lucht te hebben.

Ook is twee weken geleden de GO-C regeling voor grotere bedrijven operationeel geworden. Daarnaast heeft de overheid aanpassingen gedaan in de BMKB-C-regeling, waar onder verlenging van de looptijd van de leningen tot vier jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.