25 jaar NHG: 1 miljard aan verliesdeclaraties

0

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) viert vanmiddag zijn 25-jarig bestaan. Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is een van de gasten tijdens de jubileumviering. “Het is mooi om te zien dat NHG in co-creatie met andere organisaties tot hypotheken op maat komt.”

In een kwart eeuw tijd hebben 2,25 miljoen woningeigenaren een hypotheek met NHG afgesloten waarvan 1,9 miljoen voor de aankoop van een woning. De stichting betaalde door de jaren heen bijna één miljard euro uit aan verliesdeclaraties. Tijdens het jubileumevent kondigt NHG-bestuurder Arjen Gielen aan dat NHG zich samen met diverse instanties zal inzetten om een sector overstijgende online omgeving te bouwen, waarin mensen veilig financiële informatie kunnen opvragen, ondertekenen en verstrekken. Dit platform moet er volgens hem voor gaan zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun financiële totaalplaatje en verantwoorde keuzes kunnen maken.

Gielen: “We hebben continu te maken met andere uitdagingen op de woningmarkt. Zo wordt onze arbeidsmarkt steeds flexibeler, we worden ouder, blijven langer zelfstandig wonen en het aantal éénpersoonshuishoudens stijgt snel. Ook het tekort aan woningen, de nood om onze woningen te verduurzamen en de kansen en bedreigingen van digitalisering brengen belangrijke uitdagingen met zich mee.”

25 jaar NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in 1993 opgericht door het voormalig ministerie van VROM en de VNG. Bij de oprichting van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de stichting achter NHG, is het bevorderen van het eigenwoningbezit een belangrijke opdracht. Dankzij NHG kunnen mensen tegen gunstige voorwaarden, veilig en verantwoord lenen voor de aankoop van een eigen woning. NHG koppelt 25 jaar geleden het maximale hypotheekbedrag aan de waarde van de woning én het inkomen van de aanvrager. Die zekerheid spreekt banken en consumenten aan, en vanaf 2007 wordt de inkomenstoets van NHG standaard voor álle hypotheken. Tijdens de kredietcrisis keert NHG tussen 2010 en 2017 in totaal 24.000 verliesdeclaraties uit ter waarde van 865 miljoen euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.