‘210.000 auto’s hebben onlogische tellerstand’

0

In Nederland rijden meer dan 210.000 auto’s rond met een onlogische tellerstand. Dat betekent dat bij een op de vijftig auto’s de kilometerteller kan zijn teruggedraaid. Bij Chevrolets komt dit het vaakst voor. Daarnaast staat voor één op de twintig auto’s nog een terugroepactie open. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster, op basis van recente data van de RDW.

Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. Desondanks komt het nog altijd op grote schaal voor. Problematisch, zo stelt Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. “In de eerste plaats betaal je bij aankoop van een occasion met teruggedraaide teller vaak te veel. Daarnaast is de kans op hoge bijkomende kosten groot, als gevolg van onverwacht achterstallig onderhoud. Bovendien bestaat de kans dat je onnodig een te dure autoverzekering afsluit, omdat je de auto meer waarde toekent dan in de praktijk het geval is.”

Mijlen

Schuurman: “Een mogelijke reden dat bij Chevrolets het vaakst genoemd worden als auto met afwijkende kilometerstand heeft wellicht te maken met het feit dat ze vaak geïmporteerd zijn uit de Verenigde Staten en dat er dan een ‘kilometerstand’ in mijlen is af te lezen. Wanneer dit later wordt aangepast naar kilometers, gaat dit nogal eens fout, wat kan leiden tot ‘onlogische’ tellerstanden.”

Terugroepactie

Schuurman: “Uit de RDW-data blijkt ook dat voor bijna een op de twintig Nederlandse auto’s nog een terugroepactie openstaat. Eigenaren kunnen een bekend mankement dan gratis bij een dealer laten verhelpen, maar niet iedereen doet dit dus. Hoewel het verschil klein is, kennen bedrijfsauto’s vaker een openstaande terugroepactie dan personenauto’s. In veel gevallen gaat het om relatief onschuldige problemen, maar er zijn ook terugroepacties met grote impact. Wie een terugroepactie willens en wetens negeert en als gevolg van het betreffende mankement een ongeval veroorzaakt, kan problemen verwachten met zijn of haar verzekeraar. De verzekeraar zal niet zomaar de eventuele (letsel)schade vergoeden, als blijkt dat het laten uitvoeren van de terugroepactie het ongeval had kunnen voorkomen. Het is dus belangrijk om in zo’n geval direct een afspraak bij de dealer in te plannen. Ook als je een tweedehands auto koopt waarbij nog een terugroepactie openstaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.