2023 start zonder negatieve spaarrente

0

De stijgende rentetarieven, hebben bijgedragen aan het verdwijnen van de negatieve rentepercentages op de Nederlandse spaarmarkt. In het laatste kwartaal van 2022 heeft de laatste aanbieder er een streep door gezet en was de negatieve rente bij alle aanbieders verleden tijd, lezen we in de MoneyView Spaarrente Barometer.

In de eerste zes maanden van afgelopen jaar was er volgens MoneyView nog bij 12 aanbieders sprake van een negatieve spaarrente boven een bepaald spaarsaldo. “De eerste aanbieder die de negatieve spaarrente afschafte, was Centraal Beheer in juli 2022. Een groot deel van de andere partijen volgde al snel, de laatste aanbieder aan het begin van het vierde kwartaal.”

Voor het eerst in jaren zag MoneyView weer een stijgende lijn van het gemiddelde spaarrentetarief bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS). De gemiddelde spaarrente bij DOS ligt nog wel onder de één procent. Bij de lange termijndeposito’s (LTD’s) is hetzelfde beeld zichtbaar als bij DOS. De gemiddelde rente is bij deposito´s met looptijden van één tot en met tien jaar gedurende 2022 hoofdzakelijk gestegen. MoneyView: “Met name het gemiddelde van een deposito met een looptijd van één jaar is afgelopen jaar fors toegenomen en komt nu uit op 1,83%. Dit was aan het begin van 2022 0,21%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.