2023 maakt einde aan 10 jaar stijgende woningprijzen

0

De gemiddelde koopsom van een bestaande woning lag in 2023 ruim 12.000 euro lager dan in 2022. Daarmee is het de eerste daling sinds 2013. Ook de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster komt in 2023 lager uit dan in 2022.

In 2023 was de gemiddelde koopsom van een bestaande koopwoning ruim 416.000 euro. In Bloemendaal werd het meeste betaald voor een bestaande koopwoning, in Pekela het minst. Net als in 2022 waren er vorig jaar drie gemeenten met een gemiddelde koopsom boven de miljoen euro. In drie gemeenten was deze gemiddeld lager dan een kwart miljoen euro.

Grote verschillen

Volgens de cijfers van het CBS en het Kadaster registreerden nagenoeg alle gemeenten in 2022 nog een hogere gemiddelde verkoopprijs dan het jaar daarvoor. In 2023 is dat beeld meer verdeeld.  In Zoeterwoude was de gemiddelde koopsom ruim 24% hoger dan in 2022 en in Schiermonnikoog was dit gemiddelde juist 32% lager. Beide gemeenten hebben relatief lage verkoopaantallen, waardoor er volgens de rekenmeesters meer kans is op grotere schommelingen in gemiddelde koopsommen.

Bij het vaststellen van de gemiddelde koopsom wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen, waarover het CBS maandelijks publiceert, wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen, waardoor hiermee prijsontwikkelingen in tijd te volgen zijn. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Bloemendaal versus Pekela

De gemiddelde koopsom van een bestaande koopwoning in de duurste gemeente (Bloemendaal) was vijf keer zo hoog als in de goedkoopste gemeente (Pekela).

In Bloemendaal werd in 2023 de hoogste gemiddelde koopsom voor een bestaande koopwoning gemeten van bijna 1,1 miljoen euro. Ook in Blaricum en Laren (Noord-Holland) kwam de gemiddelde transactieprijs boven de 1 miljoen euro uit, net als vorig jaar. De laagste gemiddelde koopsom voor een koopwoning was 215.800 euro in Pekela. Net als in Kerkrade en Heerlen lag hier de gemiddelde transactieprijs onder de 250.000 euro. In 2022 had Pekela met ruim 230.000 euro ook de laagste gemiddelde koopsom van Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.