2023 is het Chinese jaar van het Konijn

0

“Constructief kunnen en willen samenwerken is cruciaal om stappen vooruit te zetten. En dat er stappen vooruit gezet moeten worden, is volgens mij voor iedereen wel zonneklaar”, aldus Enno Wiertsema, directeur Adfiz, in zijn column voor InFinance.

Onzekerheid knaagt aan de mensen en bedrijven in Nederland

Auteur: Enno Wiertsema, directeur Adfiz

Het Chinese jaar van het Konijn 2023 staat voor zachtheid, harmonie, succes… en vrede. Dit Konijnenjaar komt dus als geroepen. En het mag misschien wat obligaat klinken, maar mijn vurige wens voor 2023 is dat er snel een einde komt aan de verschrikkingen waar de mensen in Oekraïne mee te maken hebben. Mensen en landen moeten normaal met elkaar omgaan. We mogen best een verschillende kijk op zaken hebben en het hartgrondig met elkaar oneens zijn, maar wederzijds respect voor elkaars grenzen en integriteit is daarbij een minimumvereiste.

In gesprek blijven

Hoewel ik goed besef dat de vergelijking volledig mank gaat, wil ik nu toch het bruggetje maken naar de adviessector. Want ook wij hebben het afgelopen jaar (en ook daarvoor) zo onze ‘gevechten’ gehad. Of beter gezegd: gevechtjes, met ministerie, toezichthouder en soms ook aanbieders. Bijvoorbeeld over actieve provisietransparantie (er is geen probleem dat opgelost moet worden, maar daar lijken we door goed naar elkaar te blijven luisteren tot een werkbare uitwerking te komen). Over de toegang tot advies (slimme kiesomgevingen, dure multimediacampagnes en andere vormen van nudging gaan – hoe goedbedoeld ook – de consument niet verleiden om uit zichzelf een financieel plan te maken). En ook over de waarde van advies (doe-het-zelven is niet voor iedereen weggelegd; het kan alleen gunstig uitpakken voor de kleine groep mensen die in staat is een volledig rationele afweging te maken tussen soms conflicterende wensen).

Die gevechten waren zo nu en dan op het scherpst van de snede; ik heb wel eens gevloekt als ik een uitspraak tegenkwam of over een besluit las dat volgens mij de plank missloeg. Maar wat ik altijd probeer, is om de harmonie te bewaren met de andere partij, het gesprek aan te gaan en op basis van solide argumenten, bewijzen en voorbeelden met de ander op dezelfde bladzijde te komen. Dat lukt me helaas niet altijd, maar dat hoort bij het gevecht of beter gezegd: het spel.

De onzekerheid knaagt

Constructief kunnen en willen samenwerken is cruciaal om stappen vooruit te zetten. En dat er stappen vooruit gezet moeten worden, is volgens mij voor iedereen wel zonneklaar. Nederland (en de wereld) kampt met een hele rits aan crises. Van de koopkrachtcrisis tot de klimaatcrisis en van de stikstofcrisis tot de vertrouwenscrisis. En dan mis ik er vast nog een hele hoop; stuk voor stuk uitdagingen waar grote groepen danig onder te lijden hebben.

Die onzekerheid knaagt aan de mensen en bedrijven in Nederland. En zoals Adfiz-voorzitter Roger van der Linden onlangs speechte: “Om daar iets aan te doen zijn ingrijpende maatregelen nodig. Maatregelen die we nog niet gewend zijn, die nog niet bestaan omdat ze nog nooit nodig waren, maar ook maatregelen die we eigenlijk niet willen nemen omdat ze confronterend zijn of pijn doen. Kortom verandering is nodig. En wij, de financiële adviessector, kunnen daarbij een grote rol spelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.