2021: Een jaar van verzilveren

0

Eens per jaar verdiep ik me kort in de Chinese astrologie. Ik weet nu dan ook dat 2021 volgens de Chinezen het jaar van de os wordt. En os-jaren zijn jaren waarin al het harde werk van de voorbije periode verzilverd kan worden. Het zijn ook jaren waarin het goed is om voor stabiliteit te kiezen en je zegeningen te tellen.

‘2020 heeft ons laten zien hoe waardevol goed financieel beheer en risicomanagement is’

Auteur: Enno Wiertsema, Algemeen Directeur Adfiz

Ik weet niet wat er bij u gebeurt als u bovenstaande leest, maar ik hoop – dit jaar misschien wel meer dan ooit – dat de Chinese astrologie het bij het rechte eind heeft.

Hoop dat alle tijd, geld, inventiviteit en doorzettingsvermogen die wetenschappers, overheden en farmaceuten hebben geïnvesteerd in hun speurtocht naar een coronavaccin zich in 2021 op grote schaal gaan uitbetalen. Hoop dat de in dit krankzinnige jaar zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, evenementenbranche, hun toeleveranciers en alle overige sectoren waarvoor hier geen ruimte is om ze allemaal te benoemen, in 2021 in wat rustiger vaarwater terechtkomen.

En met rustiger bedoel ik in dit geval dat ze zich weer kunnen storten op datgene waar ze goed in zijn en waar wij met z’n allen zo naar snakken. De hoop ook dat alle ondernemers en consumenten die de dans in 2020 redelijk zijn ontsprongen, hier in 2021 even stil bij staan. En eens bij zichzelf te rade gaan over wat ertoe geleid heeft dat ze zo fortuinlijk waren. Dat kan geluk zijn, omdat ze niet verplicht of noodgedwongen moesten sluiten. Maar het kan ook zijn dat ze beter voorbereid (en daardoor weerbaarder) waren op crisissituaties omdat ze zich laten bijstaan door een kundige en betrokken financieel adviseur.

2021: Toegang tot advies

Kijkend naar onze eigen sector koester ik de hoop dat de samenwerking die aanbieders, toezichthouders, overheid en adviseurs hebben gezocht om voor de klant samen goeie dingen te regelen in 2021 wordt bestendigd. Er mag geen crisis nodig zijn om te zien dat we de keten samen wel degelijk efficiënter kunnen maken.

Ook hoop ik dat de digitale stappen die adviseurs in 2020 hebben gezet op het gebied van hun bedrijfsvoering en om hun klanten te kunnen blijven benaderen en adviseren in 2021 (en de jaren daarna) een vervolg krijgen. Welke (robo)technologie uiteindelijk écht zal werken, zal de toekomst ons leren. Als we maar blijven doorpakken om daar achter te komen.

‘Er mag geen crisis nodig zijn om te zien dat we de keten samen wel degelijk efficiënter kunnen maken’

Tot slot hoop ik dat er in 2021 eens goed gekeken wordt naar de toegang tot advies. Want 2020 heeft ons laten zien hoe waardevol goed financieel beheer en risicomanamenent is en dus hoe belangrijk financieel advies. Laten we er dan ook voor zorgen dat de toegang tot advies voor iedereen gewaarborgd is. En niet alleen voor de happy few.

Van alle hierboven genoemde kansen die ik zie voor 2021 schrijf ik dat ik hoop dat ze goed uitpakken. Maar iedereen die me een beetje kent, weet dat ik niet zo passief in de wedstrijd zit. Ik zal er in osjaar 2021 alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze ook verzilverd worden.

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.