2020: werk aan de vastgoedwinkel!

0

De lijst met uitdagingen voor de vastgoedsector lijkt elke dag langer te worden. Innovatie en energietransitie stonden al op die lijst. Evenals de startersproblematiek en de toegenomen aandacht voor infrastructuur. Sinds enkele maanden moeten we ons ook intensief bezighouden met begrippen als PAS en PFAS. Er is dus werk aan de winkel.

Niet alleen voor de overheid maar ook voor makelaars en taxateurs. Want wie is er nu méér geschikt als adviseur bij het oplossen van al die vraagstukken? De overheid kan met die kennis haar voordeel doen. Makelaars en taxateurs moeten met name op lokaal niveau aan de slag. Meedenken en meedoen.

Ook vakinhoudelijk staat de branche voor een aantal uitdagingen. Het vak van makelaar en taxateur gaat veranderen. Dat is niet verwonderlijk: alle sectoren veranderen, vooral door de toenemende digitalisering. Hoe bereiden we ons voor op een succesvolle toekomst? Een toekomst waarin de woonconsument ons nog steeds – en hopelijk nog beter – weet te vinden? Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijkere aanvulling op het werk van de vastgoedspecialist. Met slimme digitale systemen kunnen makelaars hun klanten nog beter bedienen. Er komt meer online data beschikbaar over panden en locaties. Waardoor de makelaar steeds meer een adviserende rol kan innemen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Eenzelfde ontwikkeling zie je ook bij taxateurs. Met het vizier op het nieuwe taxatierapport Woonruimte 2021, dat uiterlijk eind december gepresenteerd wordt onder auspiciën van het NRVT, gaat het kaf zich van het koren scheiden in het vak. Taxateurs moeten het komende jaar aan de bak qua opleiding om de bouwkundige staat en de energetische prestaties van de woning goed te kunnen onderbouwen. Zij moeten zich op het allerhoogste niveau kwalificeren.

Kortom, er staat veel te gebeuren in 2020. Maar ik heb er zin in. Een jaar vol uitdagingen die we niet uit de weg gaan. Integendeel: we gaan ze met enthousiasme tegemoet. We zetten onze schouders eronder om van die uitdagingen kansen te maken voor de leden van VBO.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Hans van der Ploeg

Hans van der Ploeg RAE RT is directeur VBO makelaar