In 2019 kost gemiddelde woning drie ton

0

Economen van de Rabobank verwachten dat de prijzen van koopwoningen dit jaar met 8% zullen stijgen en in 2019 nog eens met 7%. Dit betekent dat een gemiddeld huis in Nederland over twee jaar circa 300.000 euro kost. Opnieuw slecht nieuws dus voor de groeiende groep starters.

In het Kwartaalbericht Woningmarkt waarschuwen de economen ook voor het effect van deze stijging op de schuldenlast van huishoudens. Senior-woningmarkteconoom Christian Lennartz: “Wie voor de koop van een huis volledig is aangewezen op een hypotheek moet zich door de stijgende prijzen dieper in de schulden steken. Dat kan deze huishoudens kwetsbaarder maken voor schokken. Dat heeft te maken met de verwevenheid van de Nederlandse economie en de woningmarkt, waardoor een neergang in de economie diepe sporen kan trekken in de huizenmarkt. Andersom kan een malaise op de huizenmarkt een economische crisis versterken.”

Verhuizen kan weer

Nu meer woningen ‘boven water’ komen wordt het voor veel woningeigenaren met uitgestelde verhuisplannen weer eenvoudiger om te verhuizen. Dit kan volgens de economen mede verklaren waarom in 2017 vooral buiten de Randstad fors meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. De opmars die de provincies buiten de Randstad in 2017 hebben doorgemaakt zal ook in 2018 doorzetten, verwachten zij. Het aantal verkopen in Gelderland steeg het afgelopen jaar met bijna 19%, in Drenthe bijna 23% en in Flevoland zelfs meer dan 24%.

De economen verwachten dat het aantal verkopen in de steden zal stagneren of zelfs verder dalen.

2019 probleemjaar

Lennartz: “De vraag naar huizen blijft naar verwachting hoog. Het aanbod slinkt weliswaar, maar we gaan ervan uit dat de mismatch tussen die twee zich nog niet in heel Nederland vertaalt in lagere verkopen, maar eerst in hogere prijzen.” Volgens Lennartz zal het aantal verkopen pas dalen als de betaalbaarheid zodanig verslechterd dat grote groepen potentiële kopers tegen financieringsproblemen aanlopen. Deze situatie verwacht hij op zijn vroegst pas in 2019.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.