18,9% meer NHG-garanties in Q3

0

Het aantal NHG-garanties is in het derde kwartaal met 18,9% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. In totaal sloten 38.400 huishoudens in Q3 2020 een hypotheek met NHG. Het totaal aantal NHG-garanties voor aankoop ligt inmiddels 2,6% hoger dan in dezelfde periode in 2019.

Uit de kwartaalcijfers van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt verder dat ruim 4.000 consumenten in de afgelopen maanden gebruik hebben gemaakt van de Woonlastenfaciliteit-regeling (WLF). Het gedeelte van de hypotheeklasten dat niet meer kan worden betaald, mag de geldnemer dan laten oplopen tot maximaal 9% van het NHG-leningdeel, met behoud van het vangnet dat NHG biedt. Hierdoor kan een geldnemer een moeilijke periode overbruggen, zodat de woning kan worden behouden. De geldverstrekker bepaalt of én onder welke voorwaarden een geldnemer gebruik kan maken van deze overbruggingsmogelijkheid.

Stijging aantal verbouwingen

Uit de kwartaalcijfers van HDN kwam het ook al naar voren, lenen voor woningverbetering zit in de lift. Het aantal NHG-garanties voor kwaliteitsverbetering (verbouwen en verduurzamen) neemt in Q3 2020 met maar liefs 68,9% toe, ten opzichte van het aantal in Q3 2019.

Ruim vangnet

Door de stijgende huizenprijzen in de eerste drie kwartalen van 2020 komen steeds minder consumenten in aanmerking voor een hypotheek met NHG. De andere kant van de medaille is dat de verkoopopbrengst hierdoor meestal voldoende is om de hypotheekschuld af te betalen. Het afgelopen kwartaal ontving NHG dan ook ruim 75% minder verliesdeclaraties van geldverstrekkers dan in Q3 2019. Mede hierdoor kon het garantievermogen van NHG groeien tot 1,5 miljard euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.