1,08 miljoen overstappers zorgverzekering

0

Dit jaar heeft 6,4% van het totale zorgverzekerdenbestand voor een andere zorgpolis/zorgverzekeraar gekozen. Dit definitieve percentage is door Vektis vastgesteld en staat gelijk aan 1,08 miljoen zorgverzekerden.

Het percentage overstappers komt een fractie hoger uit dan vorig jaar, maar ligt iets lager dan twee jaar geleden. In 2016 wisselde 6,3% van de verzekerden van zorgverzekeraar en in 2015 was dit 6,8%. In april presenteert Vektis een uitgebreide analyse van de overstapcijfers in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2017. Dan weten we ook welke soort producten de overstappers hebben gekozen.

Late overstappers

André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland, presenteerde begin januari in zijn nieuwjaarstoespraak een voorlopig overstappercentage van 6,1%. Verzekerden die voor 1 januari hun zorgverzekering hebben opgezegd, hebben vervolgens tot uiterlijk 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het daadwerkelijk aantal overstappers ligt uiteindelijk dus circa 40.000 hoger dan de voorlopige inschatting die Rouvoet begin januari naar buiten bracht.

In zijn nieuwjaarstoespraak riep Rouvoet politieke partijen op oog te hebben voor de ‘echte’ problemen in de zorg. Als grootste uitdaging noemde hij de beheersbaarheid van de kosten. “Als we er met elkaar niet in slagen de kostenstijging te beperken, zet dat de solidariteit onder druk. En dat blijft toch het grootste goed van ons zorgstelsel: dat iedereen, ongeacht inkomen, leeftijd of gezondheidssituatie voor dezelfde premie aanspraak heeft op een breed basispakket”, aldus Rouvoet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.