107 gemeenten te duur voor starter

0

Uitgaande van de gemiddelde woningprijs ter plaatse, is het voor alleenstaanden met een modaal inkomen van 36.000 euro én 20.000 euro eigen geld onmogelijk om in 107 van de 355 Nederlandse gemeenten een woning te kopen. Dit blijkt uit een analyse van de Eigengeldkaarten.

De door Independer en Woonplatform Jumba ontwikkelde Eigengeldkaarten laten zien hoeveel eigen geld je als starter – per gemeente – gemiddeld moet meenemen voor de aankoop van een woning. De kaart genereert hiervoor een overzicht op basis van inkomen, woonsituatie en de gewenste woonoppervlakte. De berekening gaat uit van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast.

De kaart toont aan dat een alleenstaande starter in Nederland op dit moment gemiddeld bijna 20.000 euro eigen geld (inclusief overdrachtsbelasting, notaris en taxatie) moet kunnen neerleggen voor de aankoop van een huis van slechtst 55 tot 65 m2. De situatie is volgens de recente analyse het grootst is in de provincie Utrecht, waar woningen in 85% van de gemeenten te duur zijn voor de onderzochte groep starters.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.