‘100 euro spaargeld na 10 jaar nog maar 40 euro waard’

0

De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gezakt. De inflatie is al ruime tijd hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. Het is zelfs zo erg dat wie eind 2010 begon met 100 euro te sparen nu qua waarde nog gemiddeld 40 euro over heeft. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite: “Het CBS publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Ook deze maand weer. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

Inflatie

“Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente”, zegt Bulthuis. “Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. Uit onze berekeningen blijkt dat wie tien jaar geleden begon te sparen met 100 euro nog maar 39,79 euro aan waarde over heeft. Zelfs als je al die tijd spaarde tegen de hoogste rente is die ingelegde 100 euro nu nog maar 61,67 euro waard. De inflatie heeft dus een flinke hap uit de waarde van ons spaargeld genomen.”

Financiële buffer

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Bulthuis: “Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.” Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Alternatieven

“Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.