‘1 op de 5 Nederlanders blijft vaker thuis vanwege inflatie en brandstofprijzen’

0

Uit onderzoek van Autoverzekering.nl blijkt dat de hoge prijs van onder andere benzine en diesel ertoe leidt dat een op de vijf Nederlanders vaker thuisblijft om kosten te besparen. Een kwart neemt steeds vaker het OV of pakt de fiets vanwege de hoge prijzen.

“Niet alleen de benzineprijzen, maar ook de gestegen autopremies zorgen ervoor dat autorijden voor steeds meer mensen een te hoge kostenpost wordt”, zegt Jerry Poel van Autoverzekering.nl. “We zien dat besparen een hot topic is onder autobezitters. Er wordt massaal gekeken naar mogelijkheden om over te stappen van verzekering. Mensen willen weten of het ergens anders wat goedkoper kan. Dat heeft ook te maken met het stijgen van de premies, die zijn in sommige gevallen met bijna 10% gestegen.”

Rijgedrag

“Het rijden of bezitten van een auto kost aardig wat geld door de huidige economische situatie, maar ondanks alle prijsstijgingen past bijna de helft van de Nederlanders zijn rijgedrag niet aan. Zij geven aan nog evenveel te rijden, ondanks de gevolgen van de hoge benzineprijzen en inflatie. In het onderzoek is wel te zien dat steeds meer automobilisten last hebben van de hoge prijzen. Waar vorig jaar bijna 55% van de ondervraagden nog evenveel bleef rijden ondanks de hoge prijzen, daalde het percentage dit jaar naar 46%”, zegt Poel.

Overstappen

Naast de aanpassing in rijgedrag om te besparen, wordt er ook veel overgestapt van autoverzekering. Poel: “Het heeft zeker zin om te kijken of je kunt overstappen, daarmee bespaar je gemiddeld tot wel 265 euro. Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd en al jaren bij dezelfde verzekeraar zit, is het zeker zinvol om te onderzoeken of er geen andere goedkopere verzekeraar is die dezelfde dekking biedt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.