1 op 10 nabestaanden kiest voor cremeren om financiële redenen

0

Al decennia is er een verschil in kosten tussen begraven en cremeren. Nederlanders zijn zich nog niet altijd bewust van de financiële keuzes die met de laatste rustplaats gepaard gaan als iemand in hun omgeving overlijdt. 1 op de 10 nabestaanden kiest om financiële redenen voor cremeren in plaats van begraven voor hun overleden dierbare.

Gemiddeld betalen we in Nederland 3.111 euro (2021: 3.036 euro) voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in Nederland gemiddeld 1.415 euro. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten onder 1.698 begraafplaatsen en 111 crematoria.

Rustplaats

“Op het moment dat iemand komt te overlijden is de belangrijkste vraag welke laatste rustplaats hij of zij had gewenst”, zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta. “Nabestaanden kiezen dan wat de overledene had gewild. Weten dat je de uitvaart organiseert zoals de overledene had gewild, draagt bij aan het verwerken van het verlies. Mensen krijgen dan achteraf namelijk geen spijt. Helaas kiest 1 op de 10 families uitsluitend om financiële redenen tóch voor cremeren. Omdat begraven in hun regio te duur is voor hen. Onze uitvaartverzorgers helpen de nabestaanden in de voorbereiding van de uitvaart door alle keuzes en kosten inzichtelijk te maken. Helaas is het verschil in de kosten soms te groot om de wens na te leven. Dat zou niet zo moeten zijn en is niet goed voor de start van het rouwen. Doordat we de graf- en crematiekosten inzichtelijk maken, helpen we mensen om zich voor te bereiden op hun toekomstige afscheid. Zo kan iemand in leven al een keuze maken voor zijn of haar laatste rustplaats en de financiële ondersteuning daarvoor. Voor henzelf en hun dierbaren.”

Steekproef prijsstijging

De kosten voor grafrechten van gemeentelijke begraafplaatsen stijgen jaarlijks om kostendekkend te kunnen blijven. Uit een steekproef, waarbij 2021 met 2022 is vergeleken, blijken er flinke prijsstijgingen te zijn die zelfs boven 10% uitkomen bij in ieder geval acht gemeenten. Fraai: “De redenen voor tariefverhogingen liggen uiteen. Meestal gaat het om stijgingen die met de inflatie te maken hebben. Dit jaar is de inflatie hoger dan anders. Soms is er meer aan de hand, zoals de herindeling van een gemeente waarbij de tarieven gelijkgetrokken worden. De laatste decennia is het aantal begrafenissen teruggelopen waardoor er minder inkomsten zijn en de kosten voor onderhoud en behoud van begraafplaatsen oplopen.”

Lokaal bepaald

Fraai: “Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een model-beheersverordening begraafplaatsen en tarieventabel beschikbaar die gebruikt kunnen worden door gemeenten. Echter bepaalt een gemeente zelf hoe zij uiteindelijk communiceert over de grafkosten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.