1.000 aanmeldingen voor BLG-pilot huurverklaring

0

BLG Wonen ontving deze week de 1.000ste aanmelding voor de pilot rond de huurverklaring. Die werd aangekondigd tijdens het eind mei gehouden WoonDebat en moet in september van start gaan. Met de huurverklaring wil BLG Wonen de woningmarkt toegankelijker maken voor duurhuurders.

Tijdens de pilot staat de prangende vraag van duurhuurders centraal: ‘waarom mag ik wel hoge huur betalen, maar kan ik niet kopen met lagere maandlasten?’ Met de huurverklaring van BLG Wonen kan een huurder straks aantonen dat hij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen. In de pilotperiode toetst BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring bij 40 duurhuurders en hun financieel adviseurs.

Explainruimte

Volgens de hypotheekverstrekker is er binnen de huidige hypotheekregels met de juiste onderbouwing, ruimte om van standaard hypotheekregels af te wijken, mits dit leidt tot een verantwoorde financiering. In een toelichting hierop zegt BLG: “Óf die ruimte er is wordt steeds per klant beoordeeld. Deze zogenaamde ‘explainruimte’ wordt in de praktijk, mede door onduidelijkheid over de mogelijkheden beperkt gebruikt. De huurverklaring is een specificering van de explainruimte voor ‘van huur naar koop situaties’ waarbij de duurhuurder in het verleden gedragen huurlasten als extra onderbouwing kan opvoeren. Door de huurverklaring wil BLG Wonen consumenten en adviseurs meer duidelijkheid over financieringsmogelijkheden voor duurhuurders bieden.”

Geselecteerde adviseurs

Alle duurhuurders die zich hebben aangemeld ontvangen in september van BLG Wonen meer informatie over de huurverklaring. Aan de hand van de situatie en wensen van de duurhuurder wordt deze in contact gebracht met een van de door BLG Wonen geselecteerde, onafhankelijke financieel adviseurs die deelnemen aan de pilot en op de hoogte zijn van de huurverklaring.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.