Starters staan open voor alternatieven

0

Waar het algemene vertrouwen in de woningmarkt onder huizenbezitters een nieuw hoogtepunt bereikt, maakt de combinatie van een dalende hypotheekrente en een stijging van de huizenprijzen potentiële starters wat minder positief over hun perspectief op de krappe woningmarkt.

Dit blijkt uit het ING Woonbericht van het tweede kwartaal van 2016. Huizenbezitters geven hierin in algemene zin aan te verwachten dat de hypotheekrente verder gaat dalen, de huizenprijzen stijgen en er meer huizen verkocht zullen worden. De totale WoonIndex komt in het tweede kwartaal van 2016 uit op een stand van 122 en bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt.

Te ruime koopwoning splitsen

Het vertrouwen in de eigen financiële situatie neemt vooral onder starters echter iets af. Dit wordt vooral veroorzaakt omdat de stijgende woningprijzen voor hen juist niet gunstig zijn. De woningmarkt is krap en ze komen soms moeilijk aan woonruimte.

Volgens ING staat 19% van de starters positief tegenover de mogelijkheid om een deel van een woning te kopen of te huren van een oudere huiseigenaar. Maar op de koopmarkt zullen de starters hiervoor op dit moment de handen niet op elkaar krijgen. Koopwoningbezitters vinden het vrijwel unaniem (90%) niet aantrekkelijk om een leegstaand deel van hun woning te verkopen aan een andere huiseigenaar, zo blijkt uit het onderzoek van ING. 22% van de huiseigenaren geeft aan wel een deel van hun woning voor dit doel te willen verhuren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.