Begin tijdig aan de advisering ERD ZW en WGA

0

Door wet- en regelgeving is het domein van sociale zekerheid steeds complexer geworden voor het allround advieskantoor. Door dit advies aan een (externe) professional uit te besteden krijgt de klant een deskundig advies – gebaseerd op de meest recente actualiteit – blijft de klant een totaalrelatie van het advieskantoor.

De assurantiebranche kent ongeveer 7.000 advieskantoren, waarvan het grotendeel klein is (< 5 werknemers). Vanuit de oorsprong zijn deze kantoren gericht op vrijwel alle verzekeringen, financieringen en hypotheken voor zowel de particulieren- als de bedrijvenmarkt. Door de komst van de Wet Financieel Toezicht al ruim 9 jaar geleden is er steeds meer wet- en regelgeving ontstaan voor het adviseren en bemiddelen hiervan. Tegenwoordig moet de assurantieadviseur verplicht vakbekwaam zijn en permanent actueel. Dit betekent kortom: opleidingen volgen en alle wijzigingen bijhouden.

Door dit advies aan een (externe) adviseur uit te besteden, kunt u de klant nog steeds een totaaladvies geven.

Voor de wettelijk veranderingen kon een assurantiekantoor eenvoudiger de klant van een totaaladvies voorzien. Door alle ontwikkelingen zijn kantoren steeds meer op zoek gegaan naar samenwerkingen om deels advisering uit te besteden. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de pensioenadvisering. Door dit advies aan een (externe) pensioenadviseur uit te besteden, krijgt de klant een deskundig advies en alle overige zaken blijft het assurantiekantoor zelf doen. Zo kan de klant nog steeds een totaaladvies krijgen.

WFT Inkomen

De wetgeving in de sociale zekerheid veranderd vandaag de dag in een rap tempo en de wijzigingen hebben vaak grote gevolgen voor werkgevers. Neem alleen al de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Bezava). Voortaan is een werkgever financieel verantwoordelijk als een werknemer ziek uit dienst gaat en zelfs als deze ex-werknemer daarna een WGA-uitkering (WGA-flex) krijgt.

Hoe regelen assurantiekantoren dat zij in het kader van advisering op het gebied van eigenrisicodragerschap Ziektewet en WGA? Dit valt onder de diploma vereisten van de WFT Inkomen. Vóór 1 januari 2017 moeten alle adviseurs hiervoor een examen hebben afgelegd om hierin te mogen blijven adviseren. Daarentegen zullen werkgevers reeds voor 1 oktober 2016 al een afweging gemaakt moeten hebben of zij eigenrisicodrager willen zijn of dit bij het UWV willen neerleggen. Dit is nu extra belangrijk, omdat de WGA-vast en WGA-flex worden samengevoegd. Daarbovenop is ook de hele rekenmethodiek voor het eigenrisicodragerschap WGA onlangs aangepast om een gelijk speelveld te creëren tussen verzekeraars en het UWV.

Op zichzelf is het natuurlijk wel vreemd dat werkgevers voor 1 oktober 2016 geadviseerd moeten zijn, terwijl de adviseur tot 31 december de tijd heeft om zijn PE-plus Inkomen te halen. De echte professional heeft zijn papieren allang in de pocket, maar als je het sec bekijkt dan zijn er dus adviseurs actief die al drie jaar niet verplicht zijn bijgespijkerd. Met alle wijzigingen op het sociale domein kun je op basis van deze verouderde kennis echt geen gedegen advies meer geven.

Tijdig beginnen is van groot belang

Verzamelen van personeelsgegevens, arbeidsongeschiktheidsgegevens en informatie over langdurig verzuim kost veel tijd. Vaak is niet alles direct voorhanden bij de werkgever zelf en dient dit uitgevraagd te worden bij de verschillende instanties, dit kost veel tijd. Daarnaast wil je als adviseur ook de tijd hebben om offertes op te vragen te vergelijken en de klant met advies te voorzien. Er is ook nog een vakantieperiode, waardoor het krap wordt om alles op tijd geregeld te krijgen.

Op zichzelf is het natuurlijk wel vreemd dat werkgevers voor 1 oktober 2016 geadviseerd moeten zijn, terwijl de adviseur tot 31 december de tijd heeft om zijn PE-plus Inkomen te halen.

Werkgevers kunnen nu al de gegevens verzamelen en uitzonderingen in kaart brengen, daarvoor kunnen altijd de gegevens worden uitgevraagd. Het inventariseren om een advies te kunnen geven wordt daarmee straks vereenvoudigd. Wil je als assurantieadviseur het advies zelf niet doen? Kijk eens naar een externe deskundige die jouw klant van een advies kan voorzien. Het bemiddelen wordt daarmee voor jouw kantoor een stuk eenvoudiger.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Angelo Wiegmans

Angelo Wiegmans is Register case- en caremanager (Rccm®) en specialist op het gebied van verzuim. Hij is eigenaar van Bedrijf Plus en helpt werkgevers bij problemen in verzuimdossiers, organisatie-advies, bezwaarprocedures UWV, WGA-herbeoordelingen en de afweging te maken eigenrisicodragerschap WGA en Ziektewet.