Weerschade geeft extreme schadepost

0

De hoos- en hagelbuien die eind juni over grote delen van het land trokken, hebben een verzekerde schade veroorzaakt van minimaal 500 miljoen euro aan woningen, auto’s en bedrijven. Door de uitzonderlijke omvang zijn verzekeraars nog bezig met de inventarisatie en afhandeling van claims.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. De totale schade komt veel hoger uit omdat niet iedereen – vooral in de landbouw – zich verzekerd heeft tegen deze vormen van weerschade. In het bijzonder werden de regio’s Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg getroffen.

Hoge top-3 notering

Een eerste inventarisatie van de particuliere schade (personenauto’s, caravans, woonhuizen) komt uit op 325 miljoen euro, waarvan 40% schade aan woonhuizen betreft. Voor motorrijtuigen geldt dat de hoos- en hagelbuien de grootste ‘klimaatschade’ hebben veroorzaakt sinds de start van de statistieken hierover in 2000. Bij woonhuizen (opstal en inboedel) richtte alleen de storm Kyrill in januari 2007 meer schade aan (170 miljoen euro).

Zakelijke schade

De verzekerde zakelijke schade komt volgens de huidige inzichten uit op 175 miljoen euro, waarvan het grootste deel in de agrarische hoek zit. Met name deze zakelijke schadepost kan volgens het CVS nog verder oplopen. Voor specifiek de agrarische schade geldt dat agrariërs in de tuinbouw en fruitteelt over het algemeen redelijk verzekerd zijn tegen extreem weer en hagel. In de land/akkerbouw en de boom- en sierteelt is dat volgens het Verbond veel minder het geval, ondanks het bestaan van de deels gesubsidieerde brede weersverzekering.

Geen uitzondering meer

Verzekeraars zien de schadepost door klimaatverandering bij zowel particulieren als bedrijven/agrariërs al enige tijd toenemen. In het vorig jaar verschenen klimaatrapport, waarvoor de KNMI-klimaatscenario’s zijn doorgerekend, constateerde het Verbond al dat zonder maatregelen alleen al de jaarlijkse particuliere schade als gevolg van extreme neerslag (nu 90 miljoen euro) en hagel (35 miljoen euro) de komende decennia kan verdubbelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.