Kinderen cashen met spaarrekening

0

Vrijwel alle banken die jeugdspaarrekeningen aanbieden, geven hierop een hogere rente dan op hun reguliere spaarrekeningen. Qua rendement zijn kinderen 20% beter af dan hun ouders.

Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Het verschil in rendement tussen een reguliere spaarrekening en de jeugdspaarrekening van dezelfde bank bedraagt nu gemiddeld 20% in het voordeel van het kind, constateert Spaarrente.nl.

Kinderen krijgen momenteel gemiddeld 1,71% rente op hun spaarrekening. Volwassen spaarders krijgen bij dezelfde banken gemiddeld 1,38% op een vrij opneembare spaarrekening. Begin 2012 bedroeg het verschil in rendement ‘slechts’ 4% in het voordeel van het kind.

Dit verschil komt volgens de vergelijkingssite doordat de banken de afgelopen maanden wel hun reguliere spaarrentes hebben verlaagd, maar de rentetarieven voor de kinderspaarrekeningen niet of nauwelijks hebben gewijzigd. “Uit ervaring weten we dat banken in tijden van dalende marktrentes deze wel doorvoeren in hun gewone spaarrekeningen en deposito’s, maar de kinderenspaarrekeningen daarbij ontzien. Je zou de banken er bijna van verdenken dat het spaargeld van de kinderen waardevoller is dan dat van de ouders. En dat is in dit geval ook deels het geval. Banken weten dat het geld op een kinderspaarrekening doorgaans langer blijft staan dan op een reguliere spaarrekening, waardoor zij langer bereid zijn hier een hoge rente voor te bieden.”

Een woordvoerder van ING bevestigt dat spaargeld op kinderspaarrekeningen vaak langer blijft staan. “De jeugdspaarrekeningen, vooral de Groei Groter Rekening, worden in de regel gebruikt voor langere-termijn spaardoelen, dat maakt dat het geld er gemiddeld langer op blijft staan en dat heeft weer invloed op de rente die wij kunnen vergoeden.”

Zowel bij Triodos als ASN Bank kan het spaargeld op de kinderspaarrekeningen niet worden opgenomen totdat het kind 18 jaar is. Volgens deze banken kan hun rente daarop dan ook beter vergeleken worden met die voor een langlopend deposito. Een woordvoerder van ASN voegt toe: “ASN Jeugdsparen volgt de actuele vaste rente van ASN Depositosparen (met een looptijd van gemiddeld ongeveer zeven jaar) en is daarmee hoger dan andere rekeningen met variabele rente en vrije opnamemogelijkheden, maar ook deze rente is in de afgelopen periode gedaald en dus zijn de kinderspaarrekeningen in die zin niet ontzien.”

Daarnaast stelt Spaarrente.nl dat jeugdspaarrekeningen voor banken een aantrekkelijk instrument zijn om klanten jong ‘binnen te halen’. “Jong geleerd is oud gedaan. Als je als kind al klant wordt bij een bank is de kans groot dat je later, als volwassene, klant blijft bij deze bank.”

Ondanks de voordelen raadt Spaarrente.nl ouders niet aan nu massaal hun spaargeld op de spaarrekeningen van de kinderen te gaan zetten. Veel jeugdspaarrekeningen kennen namelijk beperkingen. Zo staat bij enkele banken het spaargeld vast tot de 18e verjaardag van het kind en kan het alleen tussentijds worden opgenomen voor school- of studiekosten. Daarnaast kennen kinderspaarrekeningen soms een beperking van het maximale bedrag dat je er per jaar op mag storten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.