Depositorente wordt weer interessant

0

Goed nieuws voor spaarders, zo meldt Geld.nl. Verschillende banken hebben de afgelopen weken hun depositorentes verhoogd. ‘Met name door de stijgende kapitaalmarkt rentes, lijkt het tij dan nu toch eindelijk te keren op de spaarmarkt’, stelt de financiële vergelijkingssite.

Maandag verhoogde NIBC Direct de 5-jaarsdeposito rente van 2,6 naar 3 procent. ‘Zulke grote rentestijgingen hebben we de laatste jaren nauwelijks meer gezien’, aldus Geld.nl.

Sinds de laatste week van augustus wordt de spaarmarkt ineens overspoelt met rentestijgingen voor deposito’s. ING Bank, ABN AMRO, Anadolubank, ING Bank en Triodos Bank verhoogden de rentes van verschillende looptijd met 0,1 tot 0,3 procent.

Vooral bij de looptijd van 5 jaar zijn er veel renteverhogingen te zien. In augustus was de hoogste rente voor deze looptijd nog 2,85 procent, bij Centraal Beheer. Inmiddels is de hoogste spaarrente voor een 5-jaars deposito 3 procent, bij Anadolubank en NIBC Direct. Bij deze laatste betreft de renteverhoging een actie in verband met het 5-jarig bestaan van de bank.

De stijging van de depositorentes wordt vooral veroorzaakt door de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De rentes voor staatsleningen zijn sinds begin augustus flink gestegen. Zowel de rentes voor 5- en 10-jaars staatsleningen stegen met ongeveer 0,3 procent. ‘Op deze rentetarieven baseren de banken hun depositorentes’, aldus Geld.nl. ‘Het is dus logisch dat de spaarrentes deze trend volgen.’ Zowel ING, Triodos als Anadolubank bevestigen dat de kapitaalmarktrentes voor de hen de voornaamste reden zijn voor de rentestijgingen.

Naast de kapitaalmarktrente speelt de financiering van de hypotheekportefeuille voor veel banken op dit moment een grote rol in hun spaarrentebeleid, voegt Geld.nl toe. De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders is één van de grootste in Europa. Om deze hypotheekleningen te kunnen financieren, hebben banken twee mogelijkheden: geld aantrekken op de kapitaalmarkt of spaargeld aantrekken. Door de kredietcrisis en het geringe vertrouwen dat beleggers hebben in het Europese bankwezen, is het voor banken steeds moeilijker geworden om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Daardoor zijn veel banken genoodzaakt een beroep te doen op de spaarders voor de financiering van hun hypotheekportefeuilles.

Eind juli verhoogde Centraal Beheer al haar rentetarieven met als argument dat ze minder afhankelijk wilde zijn van de kapitaalmarkt voor de financiering van hypotheken. ‘Centraal Beheer stond, nadat ze de depositorentes verhoogde, bij verschillende looptijden bovenaan in de renteoverzichten. Andere banken hebben echter ook spaargeld nodig om hun hypotheken te financieren en zien zich daarom waarschijnlijk genoodzaakt ook met renteverhogingen te komen.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.