Schuldenlast Nederlandse huishoudens hoog

0

Nederland behoort tot de landen met de hoogste schuldenlast in Europa. De schuld per inwoner is in ons land gemiddeld 50.180 euro. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde in de Eurozone. De schuldquote van bijna 140% is zelfs de op een na hoogste in Europa, na die van Denemarken (circa 146%).

Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Global Wealth Report’ van verzekeraar Allianz, waarin het vermogen en de schulden van particuliere huishoudens in meer dan 50 landen onder de loep zijn genomen.

Ondanks de forse schuldenlast kwam Nederland mondiaal gezien , met een gemiddeld bedrag aan netto financiële activa per hoofd van de bevolking van 71.430 euro, aan het eind van 2013 uit op de vierde plaats.

In Nederland groeide het totale bruto vermogen in het afgelopen jaar met 2,7% wel minder snel dan het Europees gemiddelde. Kijken we langer terug, dan is het Nederlandse totale bruto vermogen sinds 2007, het laatste jaar voor de crisis, met 23,8% toegenomen. Dat is weer ruim boven het Europees gemiddelde van 15,1%.

Ondanks het riante vermogen zijn we, mede door de lage rentestand, fors minder gaan sparen in die periode. De financiële crisis heeft ook een rem gezet op de kredietverstrekking. In het afgelopen jaar groeide het krediet in ons land met slechts 0,9%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.