Independer eist verandering stelsel schadevrije jaren

0

Independer wil dat verzekeraars stoppen met de onduidelijkheid en oneerlijkheid rondom schadevrije jaren. Hiervoor heeft de vergelijkingssite vier eisen opgesteld.

Volgens Independer betalen meer dan 50.000 autobezitters miljoenen euro’s te veel voor hun autoverzekering. Dit komt omdat deze consumenten bij verzekeraars zitten die schadevrije jaren niet meer meetellen als de klant een jaar niet heeft gereden. Bij twee derde van de autoverzekeraars raakt een consument, na één autoloos jaar, al zijn schadevrije jaren direct kwijt.

Na het verlies van een grote hoeveelheid schadevrije jaren duurt het vaak wel tien jaar voordat de autobezitter weer een maximale korting krijgt. “Dat kan hem duizenden euro’s extra premie kosten. Voor sommige verzekerden loopt dit bedrag zelfs op tot meer dan 10.000 euro. Omdat schadevrije jaren de belangrijkste factor is bij het berekenen van de premie voelen consumenten zich vaak oneerlijk behandeld.”, aldus Independer.

De vergelijkingssite wil dat het stelsel van schadevrije jaren op de schop gaat. Het moet duidelijker en beter. Hiervoor heeft Independer vier eisen opgesteld:

  1. Independer vindt dat het afbouwen van schadevrije jaren net zo snel moet gaan als het opbouwen.
  2. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering bestaat de kans dat de nieuwe verzekeraar in eerste instantie een premie berekent die is gebaseerd op een verkeerd aantal schadevrije jaren. Independer wil daarom dat verzekeraars verplicht zijn om schadevrije jaren binnen 48 uur te registreren.
  3. Na één keer schade, geen tientallen jaren kwijt.
  4. Kortingspercentages moeten bij alle verzekeraars gelijk zijn. Verzekeraars stellen zelf hun basispremies vast. Bij een lage basispremie is bijvoorbeeld 60% korting veel voordeliger dan 85% korting op een hoge basispremie. Daarom moeten alle verzekeraars dezelfde kortingspercentages gaan gebruiken.

Independer wil dat de verzekeraars deze eisen overnemen. Doen zij dit niet dan zal Independer ‘stappen’ nemen om de regelgeving structureel te verbeteren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.