Risico dataverlies zwaar onderverzekerd

1

Digitale risico’s worden nog steeds door acht op de tien organisaties niet of onvoldoende afgedekt met een verzekering. De kans op schade aan immateriële activa (goodwill, patenten, klantgegevens, etc.) en de verwachte financiële impact daarvan is echter groter dan bij tastbare bezittingen.

Dat blijkt uit de Global Cyber Impact Report 2015, een onderzoek van Aon en het Ponemon Instituut onder bijna 550 organisaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Hierin schatten respondenten de maximale schade voor hun organisatie als gevolg van datadiefstal of -verlies op 617 miljoen dollar. Toch sluit meer dan 80% van de organisaties geen verzekering af tegen cyberschade. Hebben ze wel een cyberverzekering, dan kopen organisaties dekking in voor gemiddeld 12% van de maximale schade. Voor de schade aan fysieke zaken gebeurt dat gemiddeld voor de helft van de maximale schade.

De drie redenen die respondenten het meest noemen om geen cyberverzekering af te sluiten zijn onbekendheid met de mogelijke dekking, de hoogte van de premie en de overtuiging dat digitale risico’s onder de traditionele eigendoms- en/of aansprakelijkheidsverzekeringen vallen.

Gemiddeld 1 miljoen dollar
Dat het goed mis kan gaan toont Aon aan met een recente schadepost bij de Amerikaanse supermarktketen Target. Het bedrijf, dat in januari slachtoffer werd van datadiefstal, rapporteert een schade van 252 miljoen dollar. Daarvan werd slechts 90 miljoen gedekt door een verzekering. Ook het feit dat meer dan een derde (38%) van de organisaties aangeeft in de afgelopen twee jaar schade te hebben geleden als gevolg van gegevensverlies, illustreert volgens Aon dat digitale risico’s een reëel gevaar zijn. De gemiddelde financiële schade daarvan was ruim 1 miljoen dollar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.