Pensioengerechtigde beter voorbereiden

0

Hoewel 80% van de werknemers ondersteuning van de werkgever verwacht in de laatste tien jaar voor het pensioen, acht slechts 14% het ook waarschijnlijk dat zij in die periode te maken krijgen met een verschuiving in of veranderingen van het takenpakket en verantwoordelijkheden.

Dit komt naar voren in een onderzoek naar gezondheid en pensioen, gehouden onder 1.008 werknemers tussen de 18 en 65 jaar door adviesbureau Mercer. Werknemers geven hierin aan vooral ondersteuning van hun werkgever te verwachten in de vorm van aangepaste werktijden, fexibele pensioenleeftijd, begeleiding vanuit HR, aanpassing van functie-eisen en het aanbieden van bijscholing

De vraag naar een flexibele pensioenleeftijd springt eruit bij bedrijven met 1.500+ medewerkers (40%). Binnen deze bedrijven zijn de verwachtingen ten aanzien van de begeleiding vanuit HR ook relatief hoog.

Niet tegen elk bedrag

Ruim 80% van de respondenten vindt het geen probleem om minder te gaan werken in de jaren voor het pensioen, al geeft 65% van hen wel aan dat dit afhankelijk is van hoeveel ze moeten inleveren aan salaris. 23% van de werknemers verwacht uiteindelijk pas te stoppen met werken op de wettelijke pensioenleeftijd. Een derde wil middels deeltijd pensioen geleidelijk afbouwen en 30% wil stoppen zodra zij voldoende pensioeninkomen hebben opgebouwd.

Voorbereiden op pensionering

Remco Leur, Business Segment Leader, Retirement Mid-Market bij Mercer, is van mening dat een verschuiving in of veranderingen van het takenpakket en verantwoordelijkheden in de laatste tien jaar voor pensionering – ofwel demotie – juist veel voordelen heeft voor de werknemers. “In ruil voor een wat lager salaris krijgen ze dan flexibeler werktijden, minder stress en een betere werk-privé balans. Vooral in de laatste periode voor het pensioen kan het prettig zijn om stapje terug te doen. Werknemers moeten dan ook beter op deze veranderingen voorbereid worden door hun werkgever.”

Gezondheid en lichamelijke conditie

Een deel van de respondenten verwacht dat er in de tien jaar voor hun pensioen veranderingen zullen voordoen in hun lichamelijke conditie (46%) en de functie-eisen (58%). Hierdoor maakt ruim 35% van de respondenten zich ook zorgen over gezondheidsproblemen na hun pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.