Jongeren mengen zich in pensioendebat

0

Slechts 7% van de werkende jongeren tot 35 jaar voelt zich vertegenwoordigd in het pensioendebat. Jongerenorganisaties komen nu in actie.

Afgelopen vrijdag kwam een groot aantal jongerenorganisaties bij elkaar om een plan te maken voor het pensioen voor jongeren. Ook boden zij D’66 Kamerlid en pensioenspecialist Steven van Weyenberg het door hen geïnitieerde onderzoek aan.

“Het is bizar om te zien dat zoveel partijen praten over de toekomst van jongeren, maar dat jongeren hierin nauwelijks gehoord worden,” zegt Laurens Oosting, namens verschillende jongerengroepen. De jongerenorganisaties zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, politiek, belangenorganisaties en vakbonden.

Werkende jongeren hebben weinig vertrouwen in de belangenbehartiging van huidige partijen, zo blijkt verder uit het onderzoek van TNS Nipo onder 656 werkende jongeren. De politiek, toch een belangrijk beslisser, heeft slechts bij 5% van de jongeren het vertrouwen dat zij de belangen van jongeren behartigen. Ook het vertrouwen in pensioenfondsbestuurders is belabberd. Slechts 8% heeft in hen (zeer) veel vertrouwen.

Meer vertrouwen hebben zij in jongerenpartijen van de politiek en vakbonden: 24% en 32% heeft vertrouwen in hun belangenbehartiging. Oosting: “Het is duidelijk dat jongeren geen brood zien in de huidige partijen die hun belangen zouden moeten behartigen. De noodzaak voor de gevestigde orde om naar de stem van jongeren te luisteren is niet te negeren.”

De kennis en het bewustzijn van pensioenen is laag onder jongeren. Zij geven ruimhartig (56%) toe niet goed op de hoogte te zijn van hun te verwachten pensioeninkomen. Ook blijken de pensioenmythes hardnekkig: 58% van de jongeren gelooft dat zij later 70% van hun laatstverdiende loon als pensioen ontvangen. 30% weet niet waar zijn of haar pensioen is ondergebracht. Aan dat gebrek aan kennis én goede vertegenwoordiging willen ze wel wat doen: 42% is zelf bereid actief te participeren aan het pensioendebat.

Ondanks het gebrek aan vertrouwen in de politiek, werkgevers, vakbonden en pensioenbestuurders geloven jongeren nog wel in solidariteit. 77% vindt het terecht dat vrouwen, ondanks de langere levensverwachting, evenveel pensioenpremie betalen als mannen. Ook vindt een grote meerderheid (75%) het terecht dat hogeropgeleiden, ondanks de langere levensverwachting, evenveel pensioenpremie betalen als lager opgeleiden. De solidariteit staat duidelijk wel onder druk waar het oud en jong betreft: een minderheid van slechts 38% vindt het logisch om mee te betalen aan het pensioen van ouderen.

De belangrijkste punten volgens werkende jongeren in het pensioendebat is het gemakkelijker kunnen meenemen van hun pensioen naar een andere werkgever. Oosting: “Jongeren willen pensioenvoorzieningen die zijn ingericht op flexibele carrièrepaden, zoals een switch tussen werkgevers, en tussen zzp en loondienst. Grote maatschappelijke trends moeten in het pensioen worden geïntegreerd”.

87% van de werkende jongeren maakt geen halszaak van een volledig individueel pensioen. Oosting: “Ook hieruit blijkt nog wel de voorkeur voor vormen van collectiviteit.”

De jongerenpartijen willen gezamenlijk optreden als campagneteam rondom het thema. Er worden nieuwe acties gepland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.