Versnipperd pensioen heeft geen prioriteit

0

Van de mensen die meerdere werkgevers hebben gehad, weet maar liefs 36% niet hoeveel verschillende pensioenpotjes hij heeft opgebouwd. 45% kent de opgebouwde bedragen niet en de voorwaarden van de verschillende pensioenpotjes zijn bij slechts 20% bekend.

Toch is de realiteit van vandaag de dag een arbeidsmarkt die volop in beweging is. De mobiliteit neemt toe, mensen wisselen vaker van baan, hebben flexibele arbeidscontracten en werken soms een periode als zzp’er. De toegenomen arbeidsmobiliteit zorgt ervoor dat mensen op verschillende manieren bij verschillende werkgevers pensioen opbouwen, of juist een hele periode niet (pensioengat). Om deze problematiek beter in kaart te brengen gaf NN onderzoeksbureau Kien de opdracht onder ruim 1.000 werkende Nederlanders in de leeftijd van 25 t/m 64 jaar onderzoek te doen naar hun ideeën over wisseling van baan, de impact op pensioen en de kennis en het inzicht in de opgebouwde pensioenpotjes.

Liever naar de tandarts
Het zal niemand verbazen dat ook hieruit weer blijkt dat de gemiddelde Nederlander weinig opheeft met zijn pensioen. Ondanks dat zij aangeven beter geïnformeerd te willen worden over hun pensioen, besteden de ondervraagde werknemers hun tijd uiteindelijk toch liever aan de belastingaangifte (73%), het in elkaar zetten van een Ikea-kast( 70%), de grote schoonmaak thuis (68%) of een tandartsbezoek (52%), dan dat zij zich in hun eigen pensioen verdiepen.

Pensioen Ophelder Service
NN zet de komende tijd middels een brede publieke campagne het gebrekkige pensioenbewustzijn dat onder werkend Nederland heerst in de spotlights. Onderdeel van de campagne is de Pensioen Ophelder Service (POS) voor zowel klanten als niet-NN-klanten. Deze service is ontstaan uit een bundeling van een aantal al bestaande diensten met als doel de consument inzicht en overzicht bieden. Voor een persoonlijk advies op maat wordt de werknemer doorwezen naar de (eigen) onafhankelijk adviseur. De Pensioen Ophelder Service is een uitbreiding op de eerder gelanceerde Mijn Pensioencoach app van NN.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.