Beschikbare premieregeling keert minder uit

0

De uitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling, ook wel bekend als DC-regeling, is in het tweede kwartaal van 2014 met drie procent gedaald. Voor een 25-jarige is een gemiddeld pensioen ten opzichte van het vorige kwartaal zelfs afgenomen met vijf procentpunt.

Deze percentages zijn afkomstig uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt. Het bedrijf verwacht dat een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen over 27 jaar een pensioen van 772 euro per maand tegemoet kan zien. Vorig kwartaal was dat nog 795 euro per maand; begin dit jaar lag de verwachte uitkering nog op 800 euro.

Volgens Aon is de daling van de marktrente op de zeer lange termijn een belangrijkste oorzaak van de lagere uitkering. In het tweede kwartaal van 2014 is de marktrente circa 0,3% gedaald. Bij een lagere marktrente is het duurder om pensioen aan te kopen en dat zorgt voor een lagere pensioenuitkomst.

Aon Hewitt schat in dat in Nederland ongeveer 900.000 werknemers een beschikbare premieregeling hebben. Dit aantal neemt de laatste jaren flink toe: in 2003 waren dit er nog slechts 260.000.

Opvallend is dat ook de benchmark voor een 55-jarige is gedaald, met 4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Volgens Aon zijn regelingen voor oudere deelnemers doorgaans minder gevoelig voor schommelingen, omdat zij minder risicovolle beleggingen bevatten. “Dat er toch sprake is van een relatief grote daling, komt door de sterke daling van de korte rente. Het renterisico (of conversierisico) wordt niet volledig afgedekt, waardoor oudere deelnemers toch vatbaar zijn voor deze daling”, aldus de verklaring van Aon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.