‘Kifid beter dan massaclaims’

0

Er klinkt veel kritiek op het verzoek van de NVB aan minister Opstelten om banken te vrijwaren van massaclaims. De aansprakelijkheid zou per geval moeten worden voorgelegd aan het KiFid. KiFid-specialisten Jos Leeser en Paul van Straaten zien hierin juist grote voordelen. Er moet wel aan wat voorwaarden worden voldaan.

Minister Opstelten wil de wet aanpassen zodat het eenvoudiger wordt om collectief massaschade te verhalen. De banken roepen de minister echter op om voor hen een uitzonderingspositie te creëren. Dit doen ze onder andere vanwege de schadeclaims van mkb’ers aan wie ze voor 26 miljard euro aan rentederivaten hebben verkocht.

Criticasters achten het NVB-voorstel bezwaarlijk en menen dat de banken zo claims trachten te ontlopen. De kosten zouden hoger zijn en een massa-claim zou sneller behandeld kunnen worden buiten het KiFid om.

Jos Leeser (Claassen, Moolenbeek & Partners) en Paul van Straaten (Vermogensmonitor) zien behandeling door het KiFid juist als een groot voordeel. “Vooral nu het nieuwe reglement van kracht is kan de doorlooptijd bij het KiFid wel eens beneden de twaalf maanden blijven”, schrijven ze in een verklaring.

“Tel daarbij op dat er geen kosten aan verbonden zijn en er geen advocaat nodig is om de claim in te dienen. Ook griffierechten zijn niet van toepassing.” Tegenstanders gaan er volgens beide heren ook aan voorbij dat onder het Nederlandse rechtssysteem uiteindelijk elke zaak individueel zal moeten worden uitgeprocedeerd.

Bezwaren
Leeser en Van Straaten zien echter wel drie belangrijke bezwaren die eerst dienen te worden weggenomen wil behandeling door het KiFid daadwerkelijk een goed alternatief zijn. “Wanneer de claim gehonoreerd wordt en de schadevergoeding per geval boven de 250.000 euro uitkomt (1) , dan is de uitspraak van het KiFid normaal gesproken niet bindend. Ook laat het reglement geen claims toe die boven het miljoen uitkomen (2).”

Een ander bezwaar dat volgens beiden nog weggenomen moet worden is de mogelijkheid voor de banken om de uitspraak alsnog aan de rechter voor te leggen. “Deze mogelijkheid is er wanneer de uitspraak zo principieel is dat het daarmee gemoeide belang voor de bank of de bedrijfstak in haar algemeenheid de grens van 5 miljoen euro zal overschrijden (3).”

Banken zouden dus bij voorbaat moeten instemmen met het ‘ontslaan’ van desbetreffende artikelen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de capaciteit van het KiFid onvoldoende blijkt wanneer de MKB-ondernemers zich in grote getale wenden tot het KiFid.

Vooralsnog zien Leeser en Van Straaten uitsluitend voordelen, maar de banken zullen wel moeten instemmen met een aangepast reglement. Dat moet geen probleem zijn nu zij zelf voorstander zijn van afwikkeling via het KiFid. Via een goed ingelichte bron is vernomen dat ‘de banken’ nog in gesprek zijn met het KiFid over de voorwaarden waaronder de behandeling door het KiFid mogelijk wordt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.